Cat pierzi daca platesti rata in euro la cursul bancii

Data publicarii: 13-07-2011 | Finante-Banci

Debitorii in valuta, care cauta cel mai avantajos curs al pietei atunci cand achita rata creditului la banca, pot face o economie de cateva sute de lei anual, potrivit calculelor EVZ.

Cat se pierde lunar

Ieri, cotatia oficiala a fost de 4,2272 lei/euro. Cele mai avantajoase case de schimb din Bucuresti afisau niveluri de 4,235 lei pentru un euro la vanzare, dupa anuntarea cursului oficial de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In schimb, cele mai scumpe oferte de vanzare ale bancilor erau in jurul a 4,3 lei /euro. Diferenta de curs dintre valorile afisate la cele mai avantajoase case de schimb nebancare si la casieriile bancilor comerciale era, ieri, de circa 6-7 bani.

Ce inseamna asta pentru debitor? Daca rata creditului este de circa 300-400 de euro, diferenta pe care o veti achita atunci cand schimbati leii in euro la cursul bancii va fi de 21-28 de lei, in raport cu suma pe care ati achita-o daca ati face tranzactia la cele mai avantajoase cotatii de pe piata. Asta deoarece pierdeti cate sapte bani la fiecare euro schimbat. Intr-un an veti achita cu circa 250-330 de lei mai mult. Asta inseamna ca veti pierde, in medie, echivalentul unei rate lunare in rastimp de cinci ani.

Cititi integral in EVZ.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: