M.Sarbu apara cosul de solidaritate: Cand statul salveaza banci nu e impotriva economiei de piata?

Data publicarii: 03-08-2011 | Finante-Banci

Presedintele UNPR Marian Sarbu le raspunde, intr-un interviu acordat NewsIn, celor care critica initiativa "cosului de solidaritate" fiindca e un program prin care statul intervine pe piata indicandu-le si alte interventii care nu sunt blamate, precum "salvarea bancilor".

Sarbu a fost solicitat, in cadrul interviului pentru NewsIn, sa precizeze daca programul "cosul de solidaritate" pentru pensionari nu influenteaza piata libera prin interventia statului. " As vrea sa-i intreb pe cei interesati de acest lucru daca interventia statului atunci cand trebuie sa salveze banci nu este impotriva economiei de piata... Iar atunci cand trebuie sa salvam nivelul de trai al unor pensinari este impotriva economiei de piata?! Cand vom ajunge la un consens in aceste doua provocari, atunci sigur ne vom lamuri in legatura cu toate limitele sau virtutile economiei de piata", a precizat liderul UNPR.

El a sustinut ca nu va fi nevoie ca Guvernul sa aloce un buget pentru punerea in aplicare a acestui program, iar pensionarii  vor achizitiona produsele pe baza talonului de pensie.

"UNPR a facut aceasta propunere, in Coalitie s-a stabilit ca Guvernul  sa adopte un memorandum prin care un grup de specialisti de la ministerele implicate sa analizeze toate detaliile tehnice. Deci in Coalitie s-a obtinut un acord de principiu pentru un proiect de acest tip. Am discutat si cu cei de la FMI, ati vazut si punctul lor de vedere: <Ar putea sa fie o treaba buna, dar aveti grija la implementare, la detalii>, ne-au spus ei. Din punctul meu de vedere, implicarea Agentiei Nationale pentru Rezervele de Stat  in acest traseu este pana la urma cheia problemei, pentru ca in mod evident ar trebui sa fie un program guvernamental, adica achzitionare unica de la producator a acestor produse si apoi problema distribuirii lor in care vor fi implicate consiliile judetene, consiliile locale.  Iar Guvernul nu va plati bani pentru aceste produse de baza, plata acestor produse se va face dupa o perioada de la momentul achizitionarii, pentru ca oamenii se duc si platesc produsele acestea, ele nu se dau gratuit", a explicat Marian Sarbu.

Liderul UNPR a admis ca Executivul devine un intermediar, iar "dupa ce produsul se vinde, se dau banii la producator".

Presedintele Traian Basescu a catalogat initiativa UNPR "Cosul de solidaritate" drept o masura "populista", avertizand ca ea nu va rezista intr-o economie de piata, iar pensionarii ar fi mai multumiti cu o indexare, desi nici aceasta masura nu poate fi luata acum.

Seful statului a spus ca exista presiuni pentru masuri populiste in aceasta perioada, ca urmare a "spatiului" de 2 miliarde de lei creat in buget, insa "politicienii mint" promitand cresteri salariale si vorbind despre economate. In ceea ce priveste initiativa UNPR privind un cos al pensionarilor, Basescu a spus ca a catalogat-o de la inceput ca fiind "populista".

"N-am incurajat-o, am etichetat-o de la bun inceput ca fiind populista, pentru ca ea nu poate tine. Acum gasesti niste furnizori care iti dau direct, am mai vazut experienta asta, s-au inchis magazinele a doua zi dupa alegeri si cred ca a venit timpul ca politicienii sa nu mai pacaleasca romanii", a spus Basescu.

"Eu le doresc sa reuseasca fara sa ceara bani de la bugetul de stat. Daca reusesc, e foarte bine", a completat presedintele, afirmand insa ca, din experienta sa, "intr-o economie de piata nu rezista asa ceva". "Nu se poate face decat pe timp scurt, artificial, pe prietenii, pe ajutoare, de la o firma, de la o alta.  Si ce te faci ca-s sase milioane de pensionari? Cate magazine trebuie deschise? Cui ii dai si cui nu? ", a explicat presedintele.

Traian Basescu a comentat ca pensionarii "ar fi mai multumiti cu o indexare", atunci cand s-ar putea face un asemenea lucru. "Datele economice nu justifica promisiuni catre pensionari si justifica foarte retinute angajamente legat de revenirea la salariile bugetarilor", a recunoscut presedintele.

"Deci eu n-am interzis nimanui (un program precum acesta, n.r.). Ce mi-as dori ar fi ca initiativa asta, care inteleg ca a fost discutata in Guvern, sa fie una reala, nu una electorala. Ca m-as bucura sa fie magazine la care sa se vanda mai ieftin pentru pensionari. Dar vreau sa stiu cum pot fi satisfacuti sase milioane de pensionari. Cate magazine trebuie sa deschizi si cati furnizori trebuie sa ai", a conchis el.

Pensionarii cu venituri reduse vor putea cumpara, prin intermediul programului "Cosul de solidaritate", initiat de UNPR, produse alimentare de baza de la economate la preturi de producatori, in conformitate cu reglementarile care urmeaza sa fie stabilite de o comisie interministeriala, a decis Guvernul saptamana trecuta. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: