Lucian Anghel (BCR): Trebuie sa mentinem un nivel al datoriei de 40% din PIB

Data publicarii: 03-08-2011 | Finante-Banci
Datoria publica a Romaniei va ramane in jurul nivelului de 40% din Produsul Intern Brut, la sfarsitul anului, considera Lucian Anghel, economist sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).

'Nu vad o crestere foarte puternica, in coditiile in care si Produsul Intern Brut va creste. Cumva, cresterea asta este putin mai complicata, pentru ca discutam de crestere reala, de crestere nominala a PIB-ului. In piata se raporteaza cresterea nominala a PIB-ului, la care adaugam un deflator de 5-6%, cat o fi deflatorul. Va dati seama ca discutam de aproape 8, 9,10% crestere nominala a PIB-ului. In conditiile in care leul este relativ stabil, vorbim de o crestere a PIB-ului in euro', a spus Anghel.

Potrivit acestuia, ceea ce este important de retinut este ca, daca altor tari li s-ar permite 60% nivel al datoriei, este foarte bine ca Romania sa mentina un nivel de 40%, 'pentru ca ceea ce li se permite altor tari mai puternice din punct de vedere economic nu ni se permite si noua'.

Referitor la o posibila crestere a salariilor sustinuta din imprumutri ale statului, el a afirmat ca nu crede ca stie nimeni ce va urma intr-un an electoral.

'Aici depinde la ce folosesti fondurile. Daca le investesti in infrastructura, atunci acestea dezvolta economia si creste Produsul Intern Brut. Atunci, practic, datoria se dezvolta pe masura ce creste si Produsul Intern Brut', a explicat oficialul BCR.

El a mai spus ca ultimele rezultate partiale arata o imbunatatire si o recuperare foarte puternica a sectorului constructiilor, iar agricultura va avea un an relativ bun.

'Nu mizez pe consum. Consumul va ramane anul acesta negativ in termeni reali, dar sper eu sa nu traga atat de mult in jos cat a tras in trimestrele precedente. Oricum, industria va fi principalul motor al cresterii economice', a mai afirmat economistul BCR.
Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: