Romania in 2060: Vom fi saracii Europei

Data publicarii: 20-10-2011 | Economie

Romania ar putea avea a treia cea mai slaba dinamica economica din Uniunea Europeana in urmatorii 50 de ani. Un raport al Comisiei Europene a calculat o rata potentiala de avans al PIB-ului de 1,1% pentru perioada 2010-2060, fata de o medie a Uniunii de 1,4%. Cu alte cuvinte, romanii vor ramane cei mai saraci din Uniune in urmatorii 50 de ani.

Romania a ratat trenul dezvoltarii in Uniunea Europeana. In 2010, PIB-ul pe cap de locuitor in tara noastra, ajustat la paritatea puterii de cumparare, era de 37% din media Uniunii Europene, cea mai scazuta valoare dintre statele membre. Acest indicator este folosit pentru a masura gradul de bunastare al unei tari, precum si convergenta fata de Uniunea Europeana. 

O prognoza pe termen lung a Comisiei Europene arata ca Romania va ajunge la un nivel de trai de numai 39% din media in Uniune in 2060 fata de 55% in Bulgaria si 76% in Polonia. Astfel, romanii vor ramane cei mai saraci din Uniune in acesti 50 de ani. In acest context, Comisia estimeaza un avans potential al PIB-uluide 1,1% fata de media europeana de 1,4%. Doar doua tari au perspective mai slabe de dezvoltare: Germania si Grecia. 

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: