Ilie Serbanescu: Reducerea ratei dobanzii de politica monetara nu va avea impact asupra dobanzilor

Data publicarii: 03-11-2011 | Finante-Banci

Reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 6%, decisa miercuri de Banca Nationala a Romaniei, nu va avea efect asupra dobanzilor, avand in vedere restrangerea surselor de finantare din piata si faptul ca Romania va trebui sa restituie principalul din contractul cu FMI, a declarat miercuri, pentru Agerpres, analistul Ilie Serbanescu.

'Nu vad de ce Banca Centrala a luat aceasta masura, fara impact dupa parerea mea. Nu va avea deloc impact in sensul scaderii dobanzilor. Cum sa scada dobanzile la creditele in lei cand se restrange cantitatea de bani de pe piata? Bancile cu capital strain din Romania vor fi mult mai atente la ce le cer bancile mama, iar in situatia actuala este posibila o restrangere a expunerii lor. Nu mai zic de faptul ca de la anul Romania va trebui sa inceapa sa restituie principalul din acordul cu FMI, banii din investitii scad, de la romanii plecati la munca nu mai vin aceiasi bani. Cred ca Banca Nationala nu mai controleaza politica monetara', a explicat profesorul Ilie Serbanescu. 

Consiliul de Administratie al BNR a hotarat, miercuri, reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6%, de la 6,25% pe an, incepand cu data de 3 noiembrie 2011. 

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat, miercuri, ca scaderea dobanzii de politica monetara de catre BNR de la 6,25 la suta la 6,00 la suta, arata un proces de reducere a inflatiei. 

"Astazi nu avem deflatie, dar vorbim de dezinflatie si asa BNR a redus dobanda. Efectele unei astfel de decizii se vor produce in cateva luni, important este mesajul de incredere si ca, indiferent de ce se intampla in lume, BNR are incredere in dezinflatie. Bancile comerciale cu siguranta se vor misca mai repede, chiar daca au grija la ecartul lor, chiar daca vor avea o usoara retinere, piata le va impinge catre acest curs - scaderea dobanzilor in lei", a spus Vasilescu, la un post de televiziune.

Sursa: AGERPRES 

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: