Traian Basescu: 2012 - un an de risc maxim pentru Romania, daca bancile-mama isi retrag fluxurile de capital

Data publicarii: 14-12-2011 | Finante-Banci

Presedintele Traian Basescu apreciaza ca anul 2012 ar putea fi unul "de risc maxim" pentru Romania, daca bancile-mama isi vor diminua fluxurile de capital de pe piata romaneasca.

"Eu as spune ca 2012 este un an de risc maxim pentru Romania, dintr-un motiv fundamental: riscul de diminuare peste niste limite suportabile a fluxurilor de capital din banci. Daca acest lucru nu se va intampla, Romania trece bine peste 2012, chiar daca se prefigureaza un an agricol mult mai slab ca anul acesta. Eu sper ca bancile si nu bancile din Romania, cele mama sa fie extrem de responsabile. Altfel, va pot spune ca vor continua procesele de diminuare a cheltuielilor statului, cu mutare resursei catre investitii, ceea ce se vede si in bugetul trimis deja la Parlament. Ce speram sa se imbunatateasca, sa atingem un nivel de sase miliarde absorbiti de la UE, este zona de constructii si, pentru prima data in 36 de luni constructiile cresc din nou", a declarat Basescu, miercuri, la lansarea Raportului privind competitivitatea Romaniei, eveniment organizat de Camera de Comert Americana din Romania. 

Seful statului a mai spus ca daca Romania va reusi sa ajunga la un modus vivendi ci bancile din zona euro, atunci va trece bine anul 2012, fara "bruscari de genul celor din 2010". "Ce vreau sa stiti foarte sigur, deficitul de 1,9% nu este un deficit neasumat. Chiar si Fondul (FMI - n.r.), pe buna dreptate, si UE au spus: Domnule, in 2012, intr-un an greu, aveti angajamentul sa stati intr-un deficit pana la 3% pe ESA, de ce va duceti in 1,9? Aici, raspunsul genereaza intotdeauna controverse, marea problema este ca s-a ajuns la un cost atat de ridicat al banilor incat aceasta teorie nu mai functioneaza, nu poti sa te imprumuti pe termene scurte sau relativ medii cu dobanzi de pana la 8%", a mai spus Basescu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: