Traian Basescu: SMURD a fost creat de statul roman, nu de un om. Nu se pune problema privatizarii Ambulantei sau a SMURD

Data publicarii: 12-01-2012 | Actualitate

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca SMURD nu a fost creat de un om, ci de stat, cu banii romanilor. Seful statului a afirmat ca nu se pune problema privatizarii Ambulantei de stat sau a SMURD-ului si ca nu exista o astfel de prevedere in noul priect al legii sanatatii. "SMURD nu a fost creat de un om. Statul roman a facut eforturi uriase pentru dotarea SMURD si a Ambulantei", a declarat Basescu. Presedintele a mai spus ca "nu a venit niciun personaj din tara asta cu banii in buzunar" pentru a crea acest sistem, ci s-au facut imprumuturi la banci. Seful statului a acuzat "interese gigantice" in neadoptarea noii legi a Sanatatii si dezinformarea populatiei de catre cei care au proiectat ideea privatizarii SMURD. Dupa declaratiile de presa, Traian Basescu a raspuns intrebarilor adresate de jurnalistii prezenti.  

Traian Basescu a explicat ca exista doua SMURD-uri in Romania: un SMURD al statului si o fundatie care face ce vrea cu banii ei, cu sediul la Tirgu Mures. Serviciul medical de urgente al statului este cel detinut de Ministerul de Interne si este prestat de unitatie de pompieri. Nimeni nu va putea face un serviciu de urgenta separat de cel al statului, a precizat presedintele Basescu.

Cei care au proiectat ideea privatizarii SMURD nu au facut decat sa dezinformeze populatia si au incercat sa creeze o bariera legata de dezbaterea publica a legii. Probabil sunt interese gigantice in neadoptarea noii Legi a sanatatii, a declarat presedintele Basescu. In debutul declaratiei de presa, seful statului a impartit jurnalistilor prezenti capitolul despre Serviciul de Urgenta din proiectul legii Sanatatii, rugandu-i sa-l citeasca pentru a constata ca in acest capitol NU se gasesc referiri la privatizarea Ambulantei de stat sau a SMURD-ului.

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca trebuie rezolvata problema monopolului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care este "un dezastru" din punctul de vedere al cheltuielilor. Seful statului a criticat, de asemenea, politizarea sistemului medical, ineficienta administrativa, coruptia din sistem. Pe ultimul loc in ierarhia problemelor din sanatate Presedintele a plasat subfinantarea sistemului. Basescu a declarat insa ca bugetul alocat sanatatii a crescut de la un miliard de euro, in 2000, la 5 miliarde de euro, in 2011.

Cel mai important e sa salvezi viata, nu a cui e ambulanta, Nu considerati ca am devenit primul doctor al tarii, pur si simplu sustin refomarea sistemului de sanatate, Nu avem alta solutie decat modernizarea sistemului de sanatate - sunt alte declaratii facute de Traian Basescu, intr-o conferinta de presa transmisa in direct de TVR1, TVR info si TVR International. De asemenea, site-ul TVR.ro v-a tinut la curent, live text, cu declaratiile sefului statului.

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

- Capitolul despre Serviciul de urgenta din proiectul legii Sanatatii - in acest capitol NU veti gasi referiri la privatizarea ambulantei de stat sau a SMURD-ului.  

- proiectul de lege va fi pus si pe site-ul Presedintiei

- de ce s-a implicat Presedintia in acest proiect: unul dintre angajamentele mandatului meu a fost legat de reformarea statului. In aces proiect a intrat sinoul Cod al Muncii, noua lege a Educatiei, modificarile la legea patrimoniului si legea Sanatatii

- a existat o comisie prezidentiala formata din specialisti neutri de mare prestigiu

- presedintele comisiei a fost rugat sa transfere intr-un proiect ceea ce s-a constatat in raportul de diagnostic al ssitemului de sanatate

- in calitate de presedinte al comisiei prezidentiale a fost prof. dr. Cristian Vladescu

- a fost un efort de 4 ani pentru ca legea sa poata fi lansata in dezbatere publica 

- mi-e greu sa inteleg furia impotriva acestei legi, in locul dezbaterii. Furia vine din dezinformare. Nimeni nu-si pune problema privatizarii sistemului de urgenta sau a SMURD. Ar fi si ridicol. SMURD este parte a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Discutam de o unitate militarizata. SMURD este alcatuit din pompieri profesionisti care sunt calificati ca paramedici - sa dea primul ajutor. S-a vrut dezinformarea populatiei. Probabil sunt interese gigantice in neadoptarea noii legi a sanatatii.

- pompierii de pe salvarile SMURD, cele cu paramedici, iau si un medic de urgenta de la Ambulanta cand situatia o impune. La SMURD sunt aceiasi pompieri carre sunt pe masinile de stins incendii. 

- noua lege deschide o portita catre administratiile locale, ca sa poata cpntribui si ele la imbunatatirea si promptitudinea serviciului de Ambulanta. 

- este o diferenta uriasa intre Bucuresti, Constanta sau Arad si ce se intampla in mediul rural

- alesii locali isi vor schimba din prioritati dupa publicarea legii, vor contribui la Ambulanta 

- SMURD-ul n-a fost creat de un om. Statul a facut eforturi uriase pentru dotarea SMURD si a Ambulantei

- acest proiect a fost creat pe banii romanilor, prin credite. Sistemul SMURD este un sistem creat de statul roman si  poate fi condus de un om sau de altul 

- discutia legata de buget este imorala. 

- Principalele probleme ale sistemului sanitar: monopolul CNAS, care este un dezastru dpdv al cheltuirii banilor, politizarea sistemului sanitar, ineficienta in administrarea banilor, coruptia si subfinantarea sistemului

- populatia este nemultumita pe buna dreptate

- spre regretul meu, politic nu s-a reusit decat in decembrie ca proiectul sa fie pus pe site-ul ministerului

- sistemul s-a adaptat foarte repede la a consuma sume tot mai mari fara a deveni in egala masura performant.  

- sunt doua SMURD-uri in Romania: un SMURD al statului si o fundatie care face ce vrea cu banii ei, cu sediul la Tirgu Mures. Serviciul medical de urgente al statului este cel detinut de Ministerul de Interne si este prestat de unitatie de pompieri. Nimeni nu va putea face un serviciu de urgenta separat de cel al statului. 

- serviciul de urgenta al statului va continua sa se doteze, indiferent de ce vor face administratiile locale

- cel mai important e sa salvezi viata, nu a cui e ambulanta 

- nu considerati ca am devenit primul doctor al tarii, pur si simplu sustin refomarea sistemului de sanatate.

Sursa: TVR.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: