Adrian Vasilescu: Calculele arata ca tinta de inflatie pe 2012 poate fi atinsa

Data publicarii: 12-01-2012 | Economie

Romania poate atinge tinta de inflatie stabilita pentru 2012, iar calculele arata ca acest lucru este posibil, a apreciat, miercuri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, intr-o declaratie acordata AGERPRES.

"Calculele arata ca acest lucru este posibil. In decembrie 2011 am avut cea mai mica inflatie din ultimii 21 de ani, mai exact de la 1 noiembrie 1990, de cand se masoara corect inflatia in Romania, pentru ca inflatie a existat si inainte de 1989. Elementul cheie a fost procuparea constanta a Bancii Nationale de a pune in echilibru doi indicatori - stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara. Intre cele doua elemente exista o stransa relatie. De stabilitatea preturilor depinde stabilitatea financiara, iar stabilitatea financiara joaca un rol foarte important in stabilitatea preturilor", a aratat Adrian Vasilescu. 

Acesta a reamintit ca BNR a dat semnale legate de continuarea trendului dezinflationist, insa a atras atentia ca vor mai putea exista pusee inflationiste, pe baza incertitudinilor privind preturile administrate. 

"Banca Nationala a comunicat, prin vocea guvernatorului, ca s-ar putea ca pana in martie sa vedem inca pasi de coborare a inflatiei, dupa care s-ar putea sa vedem o inversare a trendului. Sunt cateva incertitudini care s-ar putea manifesta. In plan intern este vorba de preturile administrate de autoritatile care stabilesc aceste preturi. 

Vedem doua astfel de exemple. In primul rand, triunghiul de produse alimentare legume fructe oua, unde avem doua iesiri din front. Una este la legume si alta foarte mare la oua. O scumpire de 37 la suta. Pe de alta parte este vorba despre grupul de produse energertice. 

Aici este vorba despre energia electrica gaze si energia termica unde vedem o diferenta mare, de 36 la suta a cresterilor de pret. De asemenea, o grupa care face necazuri este cea a serviciilor de apa, canal, salubritate, cu 0,51 la suta crestere, fata de media generala de 0,26 la suta. Insa, la nivelul tabloului general, stabilitatea preturilor a fost atat de ridicata, incat aceste grupe nu au putut iesi din rand ", a subliniat oficialul BNR. 

Institutul National de Statistica a anuntat, miercuri, o rata anuala a inflatiei de 3,14 la suta, in decembrie 2011 si o rata medie lunara a inflatiei, in perioada ianuarie - decembrie, de 0,3%, fata de 0,6% in perioada similara din 2010.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: