Cum pot fi salvate bancile de la faliment

Data publicarii: 25-01-2012 | Finante-Banci

Guvernul a avizat cadrul legal ce permite infiintarea unei banci-punte, care va prelua activele si pasivele unei institutii de credit amenintate de faliment si va asigura astfel continuarea serviciilor bancare si plata creditorilor.

Banca Nationala a Romaniei va  putea dispune transferul total sau partial de active si pasive  catre o banca-punte in cazul in care se constata sau este previzibila o deteriorare semnificativa a indicatorilor prudentiali si de perfor-manta financiara a unei insti-tutii de credit, arata un document avizat de Guvern si citat de Me-diafax.  

Banca-punte va fi unul dintre cele trei instrumente pe care banca centrala le va putea aplica in cazul in care o ins-titutie de credit amenintata de faliment va fi considerata ca avand un risc sistemic, adica o even-tuala cadere a institutiei de credit va afecta semnificativ si alte banci.

Inainte de constituirea bancii-punte, BNR are optiu-nea de a aproba preluarea de active cu asumarea de active sau introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor in actiona-riatul bancii falimentare, concomitent cu suspendarea dreptului de vot al celorlalti actionari.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: