Traian Basescu: Romania este pregatita sa faca fata unui eventual nou val al crizei financiare

Data publicarii: 07-03-2012 | Politica

Presedintele Traian Basescu a dat asigurari, miercuri, ca Romania este pregatita sa faca fata unui eventual nou val al crizei financiare in partea a doua a anului.

"Probleme vor mai fi in UE si, foarte probabil, in partea a doua a anului, la nivelul intregii zone se va constata intrarea in recesiune, cu efecte si pentru economia romaneasca si pentru veniturile din bugetul de stat si pentru veniturile fiecarui roman si chiar pentru locurile de munca, dar din acest punct de vedere va pot spune ca nu ne va fi atat de usor, dar nu ne va fi atat de greu cum ne-a fost in 2009, 2010, 2011 pentru ca suntem mult mai pregatiti sa facem fata acestui proces, care eventual se va produce. Va asigur ca avem motive de optimism. Stim ce avem de facut, am acumulat o experienta a unei crize grele si suntem bine pregatiti sa facem fata unei eventuale recesiuni care s-ar instala in zona euro in partea a doua a anului", a spus seful statului in discursul sau din Parlament. 

El a subliniat ca Romania nu va face pasi inapoi in cazul undei noi recesiuni. 

"In calitate de sef de stat nu mi-a placut niciodata faptul ca aflam din declaratii dintr-o capitala sau dintr-o a doua capitala ce vom face la consiliul urmator. Si nu numai mie nu mi-a placut, multor sefi de stat si de guvern nu le-a placut. Romania va fi un sustinator puternic al unei tot mai mari puteri a CE si nu a unui stat contributor sau a altuia. Obiectivul nostru si garantia corectitudinii gestionarii afacerilor europene este in Comisia Europeana, ei pot sa fie un arbitru neutru care sa vegheze la interesele tuturor, de aceea eforturile noastre sunt legate de consolidarea autoritatii si a atributiunilor CE. (...) Vreau sa stiti ca Romania indeplineste multe din criteriile cerute pentru aplicarea Tratatului fiscal si eu cel putin incerc sa va transfer ceea ce simt fiind in deplina cunostinta de cauza. Aveti de ce sa fiti optimisti, Romania nu va face pasi inapoi chiar daca in zona euro va fi recesiune in partea a doua a anului", a aratat Traian Basescu. 

El a completat ca Romania nu-si poate vedea evolutia decat in interiorul UE, iar din punct de vedere al securitatii nationale a precizat ca parteneriatul cu Statele Unite ramane un pilon de baza al politicii noastre. 

In final el le-a multumit parlamentarilor si le-au urat succes in alegeri. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: