Mitroi (CFA Romania): Banca Nationala se va ingriji de presiunea pusa pe curs

Data publicarii: Astazi, 19-03-2012 | Finante-Banci

Evolutia cursului leu/euro nu este ingrijoratoare, iar Banca Nationala se va ingriji de presiunea asupra leului, a declarat vineri, pentru AGERPRES, secretarul general al Asociatiei Analistilor Financiari (CFA Romania), Adrian Mitroi.

'Probabil ca exista o explicatie locala legata de discutiile percepute de investitori, nu foarte favorabile, despre reintregirea salariilor. Din punct de vedere local cred ca este una din explicatii. Eu cred ca este temporar fenomenul. La un moment dat Banca Centrala se va ingriji de aceasta aparenta presiune. Eu cred ca saptamana viitoare o sa vedem revenind in jos spre 4,34 - 4,35, probabil', a spus Mitroi. 

Potrivit acestuia, din punct de vedere international nu se intampla nimic care sa puna intrebari la momentul acesta, mai ales ca inflatia este in scadere, iar randalmentele la titlurile de stat au ajuns sub dobanda BNR. 'Deci nu pot fi decat argumente care sa tina de faptul ca perceptia pietei nu este foarte favorabila la politici si pune semne de intrebare despre cum va reactiona troica de finantare FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana la intentia Guvernului de a reintregi salariile acum, asa de repede', a mai afirmat oficialul CFA Romania. 

Acesta este ingrijorat de faptul ca euro este moneda care se depreciaza fata de dolar. 'Atunci deprecierea leului fata de euro are o alta dimensiune mai ales din importul de inflatie. Ne face, fara sa vrem, prizonierii unui produs secundar al politicilor monetare acumulative pe toate continentele. Politicile monetare acumulative au acest produs secundar, o presiune pe inflatie, pe materii prime, pe produse agricole. Suferim si noi intr-un fel sau altul. Argumentul potrivit caruia America pare sa-si fi facut temele si sa fie mai inainte in ceea ce priveste revenirea economica a Europei si deci un dolar care este privit mai bine decat pietele, ar putea fi o problema pentru noi. Pentru ca este un schimb depreciat fata de o moneda care se depreciaza. De fapt cursul euro/dolar mi se pare la fel de important', a mai spus Mitroi. 

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in raport cu euro, iar Banca Nationala a Romaniei /BNR/ a anuntat, vineri, un curs de 4,3783 lei pentru un euro, in crestere cu 1,11 bani (+0,25%) fata de valoarea de 4,3672 lei anuntata in sedinta anterioara. Vineri, Banca Centrala a anuntat cel mai slab curs pentru moneda nationala din istorie. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: