X-Trade Brokers: Zona Euro pare pregatita sa intareasca fortareata financiara pana la aproape 1 trilion de Euro

Data publicarii: 30-03-2012 | International

Schita acordului reuniunii de la Copenhaga care va avea loc vineri prevede o extindere limitata in timp la 940 mld. de Euro a capacitatii totale a fondurilorde rezerva.

Daca pietele vor fi convinse de promisiunea de a extinde "fortareata” financiara pana aproape de 1 trilion de Euro, este o chestiune deschisa. Dupa o reactie initiala pozitiva, convingerea pietelor a cunoscut o retragere. Propunerea discutata, care ar urma sa completeze capacitatea de 500 de miliarde de Euro a fondului ESM (European Stability Mechanism) cu cele 440 mld. de Euro (din care aproape jumatate au fost deja angajate) ale EFSF (European Financial Stability Facility)  ar avea o durata de un an, pana la jumatatea lui 2013, urmand a fi accesata in situatii exceptionale, cu acordul unanim al sefilor de state si de guverne din zona Euro. Privind inspre reuniunea de vineri, un acord final pentru largirea fondurilor de stabilitate ar putea aduce in debutul saptamanii viitoare speranta eliberarii unor resurse suplimentare ale FMI. Fondul, care pana acum a cerut actiune suplimentara din partea Europei, ar putea deveni mai deschis la oferirea de sprijin financiar in caz de necesitate Europei, si ar readuce astfel o unda de optimism in privinta Euro. Pe de alta parte, protestele de strada din Spania au condus in prima parte a sedintei joi la reversarea atitudinii initial favorabile fata de Euro, atragand atentia ca reformele necesare nu vor fi implementate liniar si fara obstacole. Euro s-a depreciat atat in fata dolarului american, scazand de la 1.3314 la miezul noptii pana la 1.3282 la pranz cat si in comparatie cu yenul japonez, de la 110.34 la 109.30 in acelasi interval.

Japonia schiteaza un buget temporar

Pentru a acoperi finantarea sectorului public in primele zile din aprilie, in Japonia urmeaza sa fie adoptat primul buget temporar in ultimii 14 ani. Aparent o veste negativa, aceasta solutie permite pana la urma majorarea gradata pana in 2015 a impozitelor, o optiune vitala pentru stapanirea unui decalaj amenintator in interiorul trezoreriei publice. Cum vanzarile in sectorul de retail au avansat puternic peste asteptari, cu un ritm anualizat de 3,5%, si apetitul global pentru risc a cunoscut o retragere, yenul a inregistrat aprecieri de aproape 1%. Ministerul de Finante a semnalat din nou atentia cu care monitorizeaza pietele, sugerand astfel sansa ridicata a unei noi interventii directe in piata valutara, daca tendinta actuala se acutizeaza.

Claudiu Cazacu

claudiu.cazacu@xtb.ro

Avertisment cu privire la riscuri: Informarile sau materialele transmise de catre X-Trade Brokers nu sunt si nu pot fi considerate recomandari de cumparare/vanzare/pastrare a unui anumit instrument financiar. X-Trade Brokers Romania avertizeaza clientii si potentialii clienti cu privire la riscurile ridicate pe care le implica mecanismul tranzactionarii in marja si efectul de levier. In consecinta, X-Trade Brokers recomanda clientilor sau potentialilor clienti sa abordeze astfel de instrumente financiare numai in cunostinta de cauza si dupa o documentare prealabila. In scopul facilitarii accesului la informatii cu caracter educativ, X-Trade Brokers pune la dispozitia clientilor sau potentialilor clienti seminarii gratuite pe teme de interes general despre pietele OTC si managementul riscului.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: