Isarescu: Reintregirea salariilor bugetarilor va avea impact limitat daca se respecta tinta de deficit bugetar

Data publicarii: 30-03-2012 | Economie

Reintregirea salariilor bugetarilor va avea un impact limitat daca se respecta tinta de deficit bugetar prevazuta in acordul cu Fondul Monetar International /FMI/ si va duce mai degraba la refacerea graduala a cererii interne, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, Mugur Isarescu.

'Am inteles din interventiile guvernului, din explicatiile care s-au dat, ca aceasta recuperare bugetara, in consonanta cu faptul ca atunci cand a fost acceptata de Curtea Constitutionala s-a vorbit despre caracterul temporar, ca aceasta recuperare se face cu pastrarea obiectivelor, tintelor bugetare convenite cu FMI. Daca acest lucru se va intampla, atunci impactul este limitat', a spus Isarescu. 

Tinta de deficit bugetar stabilta de autoritati pentru acest an este de 1,9% din PIB pe metodologia cash si 3% pe metodologia ESA a Uniunii Europene. Dupa primele doua luni din 2012, bugetul general consolidat inregistra un deficit de 2,7 miliarde lei, reprezentand 0,44% din PIB. 

Presedintele Traian Basescu, a aratat, recent, la B1 TV, ca reintregirea salariilor bugetarilor se poate realiza incepand cu luna iunie a acestui an, in conditiile mentinerii tintei de deficit bugetar pentru 2012, de 1,9% din PIB, si ajustarii cheltuielilor materiale si a banilor care mergeau pentru campania electorala. 

Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat, in urma cu cateva saptamani, ca analizeaza mai multe scenarii pentru cresterea veniturilor populatiei, inclusiv combinarea unei cresteri salariale cu o reducere a CAS, insa acestea depind de rezultatele bugetare ale primului trimestru. 

O crestere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de doua miliarde de lei, a spus Bogdan Dragoi. 

De asemenea, acesta a declarat ca impactul unei eventuale scaderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012. 

Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a masurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la inceputul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Tinand cont de baza de raportare la care s-a aplicat majorarea, salariile de baza ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% fata de vara lui 2010. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: