Ajutorul de stat REGIONAL, o sansa ignorata de investitori

Data publicarii: 30-03-2012 | Afaceri

Studiu de caz - IBM, invitat sa-si deschida un centru la Hunedoara pe baza acestui sistem

 Oamenii de afaceri si intreprinzatorii obisnuiti sa lucreze cu fonduri nerambursabile cunosc faptul ca Guvernul poate acorda, prin diverse programe, ajutoare de stat de mai multe tipuri. Foarte putini cunosc, insa, ca exista si ajutorul de stat "pentru dezvoltare regionala" prin stimularea investitiilor pentru crearea de noi locuri de munca. Dovada: din totalul de 70 de proiecte ce ar putea avea succes in finantare, au fost depuse doar 16.

Compania de consultanta Golden Mind&Spirit va propune o descriere detaliata a mecanismului prin care pot fi accesati acesti bani:a

  •  - Schema de ajutor de stat a fost adoptata prin Hotararea Guvernului nr. 1680/2008, apoi completata prin Hotararea Guvernului nr. 776/2009.
  • - In principiu, solicitantul trebuie sa realizeze o investitie initiala cu o valoare care depaste echivalentul in lei a 30 de milioane de euro si sa creeze cel putin 300 de noi locuri de munca, urmare a realizarii investitiei initiale.
  • - Schema ajutorului de stat se aplica intreprinderilor din toate sectoarele, cu exceptia celor prevazute in Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei Europene (pescuit, acvacultura, agricultura primara, sectorul carbunelui, siderurgie, constructii navale sau fibre sintetice).
  • - Ajutorul de stat regional se acorda numai intreprinderii
  • care realizeaza investitii care pot fi considerate investitii initiale
  • - Costurile aferente investitiilor in active corporale cuprind acele costuri legate de achizitionarea de cladiri industriale si echipamente. In sectorul transporturilor,costurile legate de achizitionarea mijloacelor si echipamentelor de transport NU sunt costuri eligibile pentru a beneficia de ajutor regional.
  • - Durata schemei este de 5 ani, respectiv pentru perioada 2009-2013. Bugetul total maxim al prezentei scheme este echivalentul in lei a 1 miliard de euro, cu un buget mediu anual de 200 de milioane de euro, in limita plafoanelor bugetare anuale pe perioada celor 5 ani.

Ajutorul de stat se acorda numai daca beneficiarul a prezentat o cerere in acest scop, iar autoritatea responsabila de administrarea schemei a confirmat ulterior, in scris, ca - sub rezerva unor verificari mai detaliate - proiectul indeplineste in principiu conditiile de eligibilitate stabilite in schema inaintea inceperii lucrarilor. Daca lucrarile incep anterior indeplinirii acestei conditii, intregul proiect nu mai este eligibil pentru ajutor.

Studiu de caz - centru IBM la Hunedoara

O asemenea investitie care sa aiba in vedere ajutorul de stat regional a fost propusa in 2012 de Camera de Comert Hunedoara concernului IBM, in cadrul procesului prezentandu-se avantajele pe care le-ar putea avea deschiderea in municipiul Hunedoara a unei mari unitati in domeniul tehnologiei informatiei. Printre avantajele prezentate concernului american pentru a incuraja realizarea unui centru IBM in municipiul Hunedoara au fost concentrarea urbana majora din zona, existenta a numerosi tineri cu studii superioare, costurile reduse cu forta de munca prin comparatie cu orasele mai mari (200 euro salariul mediu in zona), costurile reduse cu chiria pe soatiile industriale (sub 0,5 euro/mp) si, bineinteles, posibilitatea solicitarii si acordarii ajutorului de stat regional. La aceasta ora, IBM este inca in procesul evaluarii propunerii.

Dan Matei Agathon

Clement Sava

Acest document reprezinta o analiza Golden Mind & Spirit

Ultimele stiri pe BankNews.ro: