Christine Lagarde propune crearea unei entitati paneuropene de recapitalizare a bancilor

Data publicarii: 18-04-2012 | Finante-Banci

Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a propus marti crearea unei entitati europene supranationale capabila sa recapitalizeze bancile aflate in dificultate, transmite AFP.

'Pentru a rupe cercul vicios dintre state si banci, avem nevoie de o mai mare partajare a riscurilor peste frontiere in sistemul bancar. Pe termen scurt, ar ajuta o entitate paneuropeana cu participatii directe in banci', a afirmat Lagarde intr-un discurs tinut la Washington al carui continut a fost remis presei. 

Ea nu a oferit detalii suplimentare in sprijinul acestei idei, nici despre modalitatea de finantare a unei asemenea entitati si nici despre termenul in care ar trebui creata. 

Consilierul sau economic, francezul Olivier Blanchard, a pledat si el marti pentru interventii publice in sectorul amintit. 

'O recapitalizare publica partiala a bancilor nu pare sa mai fie la ordinea zilei, insa probabil ca ar trebui sa fie', a scris el in cuvantul inainte la 'Perspectivele economice mondiale', redactate de FMI. 

'In masura in care ar relansa creditarea si activitatea, ar putea fi cu usurinta rentabila, mai mult decat majoritatea celorlalte masuri', a adaugat el. 

In previziunile sale semestriale, FMI a apreciat ca bancile din zona euro ar trebui sa reduca bilanturile lor cu 2.600 de miliarde euro in urmatorii doi ani.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: