Fribourg Development a ales proiectul castigator pentru reconversia fostei fabrici de mobila Libertatea intr-un spatiu emblematic pentru orasul Cluj

Data publicarii: 18-04-2012 | Diverse

Proiectul arhitectural propus de catre firma Chapman Taylor din Marea Britanie a fost ales castigator in vederea reconversiei spatiului fostei fabrici de mobila Libertatea din Cluj intr-un parc tehnologic emblematic orasului Cluj. Noul Liberty Center Technological Park reprezinta o investitie Fribourg Development de aproximativ 26 milioane de euro, derulata in mai multe etape. 

In vederea selectarii celei mai potrivite abordari arhitecturale, dezvoltatorul proiectului a lansat in luna noiembrie a anului trecut o competitie la care au participat firme renumite international, cat si arhitecti locali. Alegerea proiectului castigator a reprezentat o sarcina dificila, cele sase propuneri finaliste - Chapman Taylor (Marea Britanie), Arhimar (Romania), Boros Tudor (Germania), Graphos (Portugalia), Planwerk (Romania) si Studio Valle Architetti (Italia) fiind extrem de originale si creative. Abordarile au fost diverse, de la maximizarea spatiului de birou si modificarea substantiala a cladirilor vechi, la maximizarea spatiului verde si a zonelor publice.

Conceptul Chapman Taylor a fost considerat cel mai aproape de viziunea dezvoltatorului privind integrarea inovatoare a unui complex de birouri si a unui spatiu public intr-un loc marcat de istorie, emblematic orasului Cluj, precum fosta fabrica Libertatea. Intregul spatiu a fost conceput ca un parc extrem de aerisit, cu zona verde deschisa si lac, pastrand in acelasi timp aspectul tehnologic si caracterul modular al noilor cladiri de birou.

"Conceptul castigator a reusit cu succes sa imbine intr-un mod original valoarea istorica a cladirii cu aspectul functional al cladirilor de birou, precum si spatii publice largi, verzi, luminoase.”, a declarat dl Ion Sturza, presedinte Frigourg Investments si membru al juriului de selectie a proiectului. 

Alaturi de dl Sturza, din juriu au mai facut parte specialisti din arii diverse precum arhitectura, dezvoltare imobiliara sau proiectare: Sergiu Chirca, Director General Greenlight Invest, Sorin Dan, Director General Libertatea SA sau cunoscutul arhitect Dan S. Hanganu.

"Pana la sfarsitul acestui an intentionam sa demaram prima faza a proiectului, respectiv reabilitarea si finisarea cladirilor B si C ce totalizeaza aproape 7.000 de mp de spatii pentru birouri, cafenea si alte facilitati. Derularea a fost conceputa in faze distincte, astfel incat locatarii primelor cladiri date in folosinta sa nu fie afectati de dezvoltarea ulterioara a proiectului”, a adaugat dl Sturza. 

Data fiind importanta noului parc tehnologic atat pentru comunitatea de business, cat si pentru comunitatea locala, dezvoltatorul va organiza in data de 25 aprilie un eveniment deschis publicului larg in care vor fi expuse propunerile de concept pentru Liberty Center Technological Park. Vor fi prezenti atat arhitectii participanti, membrii juriului, reprezentanti ai autoritatilor locale, precum si profesori de la universitati de arhitectura si constructii. Vor fi expuse selectii relevante din toate proiectele participante, respectiv Chapman Taylor (Marea Britanie), Arhimar (Romania), Boros Tudor (Germania), Graphos (Portugalia), Planwerk (Romania) si Studio Valle Architetti (Italia).

Despre Fribourg Development

Fribourg Development este o subsidiara detinuta de Fondul Privat de Investitii Fribourg Investments, localizat in Cipru.

Despre Liberty Center Technological Park - Cluj

Liberty Center Technological Park este un proiect dezvoltat de Fribourg Development si are ca scop reconversia spatiului fostei Fabrici Libertatea intr-un parc tehnologic multifunctional care sa ofere o experienta completa pentru mediul de afaceri, dar si o destinatie culturala pentru publicul larg.  

Comunicat de presa

Ultimele stiri pe BankNews.ro: