BERD: imprumut de 15,9 milioane euro pentru modernizarea retelei de apa in judetele Mures si Harghita

Data publicarii: 18-04-2012 | Finante-Banci

Aproximativ  300.000 locuitori ai judetelor Mures si Harghita vor beneficia de servicii moderne de alimentare cu apa si canalizare, iar 60.000 de oameni vor avea acces la sistemul de alimentare cu apa, prin intermediul unei finantari de 15,9  milioane euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).  

Imprumutul se acorda S.C. Compania Aquaserv S.A., compania de furnizare a apei din judetul Mures, pentru finantarea extinderii si modernizarii infrastructurii de apa.  

Imprumutul face parte din Programul-Cadru initiat de BERD pentru cofinantarea sectorului de apa din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene (R2CF) si va fi folosit pentru cofinantarea investitiei companiei  in valoare totala de 115 milioane euro pentru modernizarea utilitatilor de apa si canalizare.  

Proiectul va permite Companiei Aquaserv sa extinda si sa modernizeze reteaua de apa si canalizare in sapte orase - Targu Mures, Reghin, Sighisoara, Tarnaveni, Ludus, Iernut and Cristuru Secuiesc, precum si in alte 57 de comune. Cu ajutorul investitiei Bancii, majoritatea populatiei din regiunea servita de companie va fi conectata la reteaua publica de apa pana in 2014.  

Aceasta investitie va permite Companiei Aquaserv sa imbunatateasca semnificativ calitatea  serviciilor de furnizare a apei, precum si a sistemelor de colectare si epurare a apelor uzate in conformitate cu directivele Uniunii Europene;  de asemenea, va permite companiei sa creasca eficienta operationala prin reducerea pierderilor de apa si micsorarea costurilor de intretinere.  

Guvernul spaniol si Fondul Special al Actionarilor Bancii sprijina complementar investitia BERD prin fonduri nerambursabile pentru asistenta tehnica. 

R2CF a fost lansat in 2010  ca un program-cadru BERD in valoare de 200 milioane euro pentru a sprijini investitii majore in sistemele de apa si canalizare din Romania. Pana in prezent s-a investit peste un miliard de euro din fonduri ale UE in facilitatile de apa si canalizare din Romania.  BERD a sustinut investitii similare in judetele Bistrita-Nasaud, Braila, Brasov, Buzau, Constanta, Covasna, Dambovita, Iasi, Sibiu si Timis. 

De la inceputul operatiunilor sale in Romania, BERD a investit fonduri de peste 5,7 miliarde euro in peste 300 de proiecte in diferite sectoare economice

Ultimele stiri pe BankNews.ro: