Finlanda si Olanda blocheaza capacitatea ESM de a cumpara obligatiuni de pe pietele secundare

Data publicarii: 03-07-2012 | International

Finlanda si Olanda vor bloca capacitatea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) de a cumpara obligatiuni de pe pietele secundare, a anuntat luni guvernul finlandez, transmite Reuters.

Anuntul liderilor finlandezi vine dupa ce liderii zonei euro s-au pus de acord cu privire la infiintarea, pana la finele anului, a unui mecanism care sa permita recapitalizarea directa a bancilor, in anumite conditii, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) si a succesorului sau, Mecanismul European de Stabilitate (ESM), a caror fonduri se ridica la 500 miliarde de euro. Totusi, aceasta recapitalizare va avea loc numai dupa infiintarea unui organism de supervizare bancara a zonei euro, pana la sfarsitul acestui an. 

Capacitatea ESM de a face achizitii de pe pietele secundare va necesita unanimitatea si pare putin probabil ca aceasta sa fie obtinuta deoarece Finlanda si Olanda s-au pronuntat impotriva, se arata intr-un raport al guvernului finlandez transmis unui comitet parlamentar. 

Vineri, liderii zonei euro au decis sa modifice statutul Mecanismului european de stabilitate (ESM) pentru fondurile acordate Madridului in vederea recapitalizarii bancilor spaniole. Modificarea consta in eliminarea statutului de creditor preferential (seniority status) al ESM, fiind adoptata pentru a satisface pietele financiare. 

Pana acum ESM beneficia de statutul de creditor preferential, lucru care ingrijora pietele financiare deoarece insemna ca in caz de intrare in incapacitate de plata a Spaniei rambursarea creditelor oferite de ESM ar fi avut prioritate, existand riscul sa nu ramana suficiente fonduri pentru rambursarea detinatorilor privati de obligatiuni.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: