BNR: Romania este inca departe de zona Euro

Data publicarii: 03-07-2012 | Finante-Banci

Intrarea Romaniei in zona euro necesita eforturi de "redresare economica" si "consolidare fiscala", arata BNR in raportul de activitate pentru anul trecut.

 Romania indeplineste doar doua din cele cinci criterii ale Tratatului de la Maastricht necesare pentru intrarea in zona euro, arata raportul de activitate pe 2011, dat publicitatii ieri de catre banca centrala. Primul criteriu este cel al inflatiei (indicele armonizat al preturilor de consum - IAPC). Desi sunt prognozate progrese pentru perioada 2011-2012, economia romaneasca este departe de standardele impuse prin tratat. Acesta cere ca inflatia IAPC sa fie cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante trei economii ale zonei (in prezent 3,1%) in conditiile in care anul trecut rata IAPC a fost de 5,8% iar pentru acest an se prognozeaza a fi 3,5%.

Nici deficitul bugetului consolidat nu este un criteriu indeplinit. Acesta ar trebui sa fie de cel mult 3%, in conditiile in care in 2011 a fost 5,2%.

Unul din cele doua criterii indeplinite este cel al datoriei publice, limitata de tratat la 60% din PIB-ul tarii respective si care in cazul Romaniei a fost de 33,3%. Variatia cursului de schimb moneda nationala-euro, limitata si ea de tratat intr-o plaja de plus-minus 15% apreciere/depreciere maxima pe ultimii doi ani, a fost al doilea criteriu indeplinit. Variatia in cazul Romaniei a fost de +3,9/-3,3 in 2011 si se asteapta sa fie +2,5/-6,5 in acest an, trebuind remarcate asteptarile BNR asupra devalorizarii viitoare a leului. 

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: