Spania ramane fara bani in 40 de zile

Data publicarii: 23-07-2012 | International

Spania a ajuns epicentrul crizei din zona euro, dupa ce problemele financiare si economice ale ibericilor au indepartat investitorii in olbigatiuni si costurile de imprumut au ajuns la un nou nivel record vineri. Mai mult provinciile tarii au nevoie si ele de ajutor financiar si Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie ca guvernul mai are bani doar pana in septembrie.

Cu o recesiune economica prelungita, somaj record, banci insolvente si provincii care nu mai au lichiditati, Spania e pe drumul de a deveni urmatoarea tinta a crizei euro, urmatoarea tara care fie primeste ajutor financiar, fie da faliment.

La sfarsitul saptamanii trecute, provincia Valencia a devenit prima care a cerut asistenta financiara de la guvernul federal pentru a-si acoperi cheltuielile, in lipsa de lichiditati. Ministrii de finante din zona euro au aprobat un ajutor financiar de 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor spaniole, si guvernul de la Madrid a anuntat noi masuri de austeritate, menite sa taie din deficitul urias al Spaniei. Ultimele doua vesti n-au ajutat insa piata de datorie a Spaniei. Randamentele la obligatiunile cu scadenta la 10 ani au ajuns la un nivel record de aproape 7,3%, in conditiile in care Germania, de pilda, se imprumuta cu 1,16% - nivel record si pentru nemti, dar vorbim despre un minim. La acest nivel de dobanda, Grecia, Irlanda si Portugalia au intrat in programul de asistenta financiara al UE si FMI.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: