Piata muncii a crescut cu 5% in prima jumatate din 2012

Data publicarii: 25-07-2012 | HR/Cariere


In primul semsetru al anului in curs, numarul anunturilor publicate pe site-ul BestJobs a urcat cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce arata o crestere usoara a cererii pe piata muncii. Raportul contine o analiza comparativa a situatiei de pe piata muncii in prima jumatate a anului 2012 in contrast cu primul semestru din 2011. 

Cele mai importante aspecte

  • Cea mai semnificativa crestere a numarului anunturilor, de 9%, s-a inregistrat in ianuarie si februarie 2012.
  • Numarul posturilor de tip project based a crescut cu 97% in perioada analizata, in timp ce numarul job-urilor full time a urcat cu 14%.
  • Domeniul Finante a avut cea mai puternica rata de crestere, cu 207% fata de media semestriala.
  • A crescut cu 27% cererea pentru pozitii cu experienta, nivel non-manager, in timp ce numarul posturilor pentru manageri a scazut cu 30%.
  • Creste numarul job-urilor in strainatate cu 32%, iar cele mai multe anunturi se adreseaza candidatilor din sfera IT sau Sanatate.

Evolutia numarului anunturilor de recrutare este direct proportionala cu cea a ratei somajului. Astfel, cele mai ridicate valori s-au inregistrat in primele 2 luni din 2012, aceasta urmand apoi un trend descendent pana la sfarsitul lunii iunie 2012. In iunie, rata somajului inregistrata la nivel national a fost de 4,49%, in scadere cu o rata lunara de 0,07% si cu o rata anuala de 0,35%. 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: