BERD a revizuit in scadere estimarile privind economia Romaniei

Data publicarii: 25-07-2012 | Economie

Estimarile privind evolutia economiei Romaniei in 2012 si 2013 au fost revizuite in scadere de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Totodata, situatia externa dificila si criza politica interna ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt, a avertizat institutia.

 Potrivit BERD, dupa declinul din primul trimestru, 'mediul extern slab si criza politica care s-a amplificat in iulie ar putea afecta negativ cresterea pe termen scurt'.  Institutia apreciaza ca in 2012 economia Romaniei sa inregistreze o crestere de doar 0,8%, fata de 1,2% cat estima in mai 2012, in timp ce in 2013 avansul va fi de 1,8%, comparativ cu 2,6% prognozat in mai, scrie Agerpres.

 "Pana recent, economia Romaniei se afla pe cale de a inregistra crestere robusta in 2012, dupa recuperarea din 2011. Incetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a bancilor transfrontaliere evidentiaza importanta transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab si criza politica declansata in iulie ar putea afecta negativ cresterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI si alte institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta", se precizeaza in raportul BERD.

 Extinderea catre Est a crizei din zona euro va determina incetinirea cresterii de la 4,6% anul trecut la 2,7% in acest an si 3,2% in 2013 in regiunea in care opereaza BERD. In Europa Centrala si de Sud-Est, statele expuse au inregistrat, deja, un avans economic mai slab, in timp ce declinul preturilor materiilor prime a ajuns sa afecteze Rusia si alti exportatori de profil.

Integral in Puterea.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: