Andrei Marga: Calendarul pentru intrarea Romaniei in Schengen ramane neschimbat

Data publicarii: 26-07-2012 | Turism

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga a afirmat, miercuri seara, la TVR Info, ca nu exista nicio schimbare in calendarul privind aderarea Romaniei la Schengen si ca Franta si Germania nu si-au schimbat pozitia fata de aderare.

Olanda asteapta opinia Comisiei Europene, in ceea ce priveste procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, potrivit ministrului Afacerilor Externe, Andrei Marga, care a declarat ca nici Franta si Germania nu au anuntat o schimbare de calendar in acest sens.

"Nu este nicio schimbare in calendarul intrarii in Schengen, ceea ce inseamna ca in octombrie 2012 vom intra cu frontiera maritima si cu frontiera aeriana si in martie 2013 cu frontiera terestra.

Pana acum initiatorii acestei solutii in doua etape si anume Franta si Germania nu au comunicat in vreun fel ca si-au schimbat optica", a declarat Andrei Marga la TVR Info.

Mai mult, in ceea ce priveste pozitia Olandei,  in urma ultimelor discutii "avute chiar cu nivele inalte ale politicii din acest stat, este foarte clar ca se vor examina factual, corect pasii facuti de Romania pentru pregatirea intrarii in Schengen. Olanda va tine cont de opinia Comisiei, care este raportul MCV. Insa nici din partea Olandei nu exista, o modificare a acestei pozitii, care este legata de pozitia pe care au formulat-o Germania si Franta".

De asemneza, ministrul Andrei Marga sustine ca "raportul MCV nu trage neaparat in jos Romania, ci este o discutie pe acest subiect. Noi ne-am luat angajamentul sa aplicam ceea ce este acolo, cele 11 puncte si atunci nu sunt ratiuni sa traga in jos".

Din punctul de vedere al demnitarului, Romania este pregatita din punct de vedere tehnic sa adere la Schengen si a adaugat ca inaugurarea Centrului de Comanda si Control al Sistemului Integrat de Securitate a Frontierei reprezinta o proba suplimentara din partea Romaniei.

Sursa: TVR.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: