Un nou mecanism impotriva fraudelor legate de TVA, adoptat de Comisia Europeana

Data publicarii: 01-08-2012 | Afaceri

Statele membre pot pune in aplicare, in termen de o luna, un mecanism de taxare inversa care face ca beneficiarul, nu furnizorul de bunuri si servicii, sa fie responsabil pentru TVA.

Comisia Europeana (CE) a adoptat marti un nou mecanism de reactie rapida pentru statelor membre care se confrunta cu fraude legate de taxa pe valoare adaugata (TVA), potrivit unui comunicat de presa al CE.

Astfel, statele membre pot pune in aplicare, in termen de o luna, un mecanism de taxare inversa care face ca beneficiarul, nu furnizorul de bunuri si servicii, sa fie responsabil pentru TVA.

Aceasta masura a devenit necesara pentru ca autorii fraudelor au devenit mai rapizi si mai ingeniosi in dezvoltarea modalitatilor de devalizare a banilor publici, a precizat comisarul european pentru audit si antifrauda Algirdas Semeta. Astfel, acest mecanism de reactie rapida va garanta ca sistemul este mai bine echipat pentru a combate fraudele TVA.

In prezent, daca un stat membru vrea sa contracareze fraudele TVA prin masuri care nu sunt incluse in legislatia UE in domeniu, trebuie sa solicite o derogare. Dar, cu noul instrument, statele membre nu mai trebuie sa astepte incheierea acestei proceduri oficiale inainte de a solicita masuri anti-frauda specifice.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: