Un pachet de 13,7% din actiunile Electrica Muntenia Sud vor fi vandute companiei Enel

Data publicarii: 01-08-2012 | Bursa

Un pachet de 13,7% din actiunile Electrica Muntenia Sud vor fi vandute companiei Enel, urmand sa se incaseze aproximativ 375 milioane euro, a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, marti, dupa sedinta de Guvern.

'Guvernul a aprobat exercitarea optiunii de vanzare de catre stat prin Electrica SA conform contractului de privatizare din 2007. Este vorba despre 13,7% din actiunile Electrica Muntenia Sud catre Enel, cumparatorul initial al unui pachet important de actiuni. Se vor incasa, potrivit estimarilor, 375 milioane euro, care vor merge in buzunarele statului si trebuie folositi pentru modernizari, retehnologizari', a afirmat Georgescu. 

De asemenea, acesta a precizat ca procedurile pentru vanzarea de actiuni vor dura aproximativ doua luni. 

'Astazi s-a aprobat memorandumul, se incep procedurile si vor dura probabil doua luni, iar sumele vor merge initial la compania vanzatoare si indirect la bugetul de stat', a adaugat Georgescu. 

Enel S.p.A a achizitionat in 2007 un pachet majoritar de 64,4 la suta din capitalul societatii romanesti Electrica Muntenia Sud (EMS). 

Finalizarea procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud a fost realizata in urma indeplinirii tuturor conditiilor si activitatilor prevazute in contractul de privatizare semnat la data de 11 iunie 2007 de catre Enel si Electrica. 

Valoarea totala a acestei tranzactii se ridica la aproximativ 820 milioane euro. 

La data de 25 aprilie 2008, Enel a achizitionat direct de la Electrica 50 la suta din actiunile EMS, pentru 395 milioane euro, si a subscris noi actiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane euro. 

In urma subscrierii de noi actiuni la majorarea de capital social, efectuata de catre Fondul Proprietatea la 30 mai 2008, structura a actionariatului EMS era: Enel - 64,4 la suta, Fondul Proprietatea - 12 la suta, Electrica - 23,6 la suta. 

Enel este cea mai mare companie de electricitate din Italia si cea de-a doua companie energetica europeana, in functie de capacitatea instalata. Fiind listata la bursa din Milano din anul 1999, Enel este compania italiana cu cel mai mare numar de actionari - aproape 1,7 milioane de investitori institutionali si de retail. 

Compania are 73.500 angajati si opereaza o gama larga de centrale hidroelectrice, termoelectrice, nucleare, geotermale, eoliene si fotovoltaice. In anul 2007, Enel a inregistrat venituri de 43,7 miliarde euro si un profit net de patru miliarde euro.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: