Economia subterana reprezinta o treime din PIB-ul Romaniei. Cum se face evaziune fiscala in vama, cu TIR-ul

Data publicarii: 01-08-2012 | Economie

Romania se afla in topul tarilor UE ca nivel al economiei subterane si evaziunii fiscale, fiind depasita doar de Bulgaria, situatie facilitata chiar de catre organele vamale care, in complicitate cu importatorii, incadreaza marfurile la pozitii tarifare inferioare si nici macar nu verifica TIR-urile.

Concluziile apartin chiar autoritatilor guvernamentale si sunt incluse intr-un raport redactat din interiorul sistemului in luna aprilie, cand Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), in subordinea careia functioneaza Autoritatea Nationala Vamala, era condusa de Sorin Blejnar.

 Documentul, citat de Mediafax, arata ca, desi are una dintre cele mai ridicate cote de impozitare din Uniunea Europeana, atat pentru taxa pe valoarea adaugata, cat si pentru contributiile sociale obligatorii, Romania este ultima tara a UE in ceea ce priveste veniturile colectate ca pondere in PIB, evaziunea fiscala fiind principala cauza a reducerii incasarilor.

 Economia subterana este evaluata la 30,2% din PIB, Romania fiind devansata la acest capitol doar de Bulgaria, in timp ce state ca Austria, Germania, Franta, Irlanda si Olanda au redus acest indicator la o pondere de sub 15%.

Integral pe InCont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: