Clientii cu bani multi si garantii, blocati de regulamentul BNR

Data publicarii: 02-08-2012 | Finante-Banci

Desi si-a propus sa evite situatiile negative aparute in urma creditarii nebune de dinainte de 2009, BNR a lovit si in clientii cei mai buni, cu venituri si garantii solide

Nicoleta G. este in principiu un client ideal pentru o banca. Ea lucreaza -intr-o multinationala de mai multi ani, are un salariu care depaseste lejer 1.000 euro, iar imobilul pe care il poate aduce ca garantie la banca este evaluat la peste 100.000 euro. Are un credit de consum cu un sold de 15.000 euro folosit in scop imobiliar, iar acum ar dori sa acceseze inca 20.000 euro pentru finalizarea casei si alte imbunatatiri locative. Practic, ar avea nevoie de un credit de nevoi personale de 35.000 euro, pentru care vrea sa garanteze cu imobile si terenuri de peste 100.000 euro. Cu un asemenea profil, pe ea s-ar fi batut orice banca din Occident. In Romania, ea a batut la portile bancilor si nu a gasit nicio solutie. Cum este posibil, ca in criza de clienti solvabili, sa nu existe solutii adecvate de finantare pentru clientii ideali?

Raspunsul sta in prudenta nenuantata si relativ excesiva a BNR la adresa creditarii persoanelor fizice. Astfel, din dorinta de a evita efectele negative pe care le-a avut creditarea nesabuita din 2006-2008, regulamentul BNR a lovit chiar si in clientii cei mai solvabili. O parte din ei se gasesc acum captivi in credite pe conditii dezavantajoase, altii nu isi pot continua proiectele incepute, iar altii nu au posibilitatea de a demara proiecte mai consistente.

Cititi integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: