Letonia si Lituania ar putea intra in zona euro in 2014

Data publicarii: 03-08-2012 | International


Numarul tarilor din zona euro ar putea creste la 19 din 2014, odata cu aderarea Lituaniei si a Letoniei la euro. Letonia si Lituania au sanse mari sa intre in zona euro in 2014, dar dar trebuie sa-si mentina prudenta in fata crizei datoriei, potrivit unui raport al bancii suedeze Swedbank, citat de Agerpres.

"Letonia si Lituania au sanse mari de a indeplini criteriile de la Maastricht in aprilie 2013 si de a putea adopta euro in 2014”', se mentioneaza in raport.

Swedbank este una din cele mai importante banci de retail din cele doua tari baltice, dar si din vecina lor Estonia, care a adoptat moneda unica europeana in 2011.

Potrivit bancii suedeze, Letonia are sanse mai mari de a indeplini de la Maastricht, pentru ca dispune de o marja de manevra mai mare in ce priveste stabilitatea preturilor si deficitul bugetar, dar si de o vointa politica mai puternica.

"Nu este sigur deocamdata ca cele doua tari vor putea indeplini criteriul privind rata dobanzii, pentru ca acesta depinde de tara care va fi aleasa ca referinta pentru calcul”, noteaza banca.

Letonia a anuntat ca prevede adoptarea euro in 2014, insa Lituania inca nu a evocat un calendar.

Analistii Swedbank au mai mentionat totodata ca intrarea celor doua tari in zona euro ar putea intarzia daca nu este reglementata problema datoriei, in pofida entuziasmului guvernelor baltice fata de euro.

"Chiar daca vor indeplini criteriile, cele doua state ar putea amana adoptarea euro daca zona euro nu face suficiente progrese in directia rezolvarii problemelor sale fundamentale”, conchide raportul.

Letonia, Lituania si Estonia sunt membre ale Uniunii Europene din 2004. Dupa ce au cunoscut o puternica recesiune in 2009-2010, care le-a constrans sa ia masuri drastice de austeritate, cele trei republici baltice au inregistrat anul trecut cele mai ridicate rate de crestere din cele 27 de tari ale Uniunii si este de asteptat sa faca la fel si in acest an.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: