Seful misiunii FMI s-a intalnit cu guvernatorul BNR

Data publicarii: 06-08-2012 | Finante-Banci

Delegatia Fondului Monetar International (FMI), condusa de olandezul Erik Jan de Vrijer, s-a intalnit, vineri dupa-amiaza, cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, pentru a trece in revista politicile economice si monetare si perspectiva macroeconomica pentru perioada 2012 - 2016. De asemenea, pe agenda discutiilor care au durat aproximativ o ora si jumatate s-au aflat si proiectia de inflatie pentru anul 2012 si situatia sistemului bancar.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, FMI considera ca este foarte dificil de pastrat un echilibru intre asigurarea unei stabilitati relative a leului si mentinerea rezervelor valutare ale BNR la un nivel confortabil, care sa poata absorbi din efectele unor eventuale socuri venite din zona euro. 

Pe de alta parte, deprecierea leului pune presiune pe inflatie, iar seceta din agricultura ar putea duce la cresterea preturilor alimentare astfel incat inflatia la final de an sa depaseasca nivelul prognozat de FMI. 

Tinta de inflatie pentru acest an este de 3,2%. 

Discutiile dintre FMI si autoritatile romane vor continua vineri seara cu ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, principalele subiecte pe agenda fiind executia bugetului pe primele sase luni, proiectul de rectificare bugetara pentru 2012 si perspectiva fiscalitatii pe termen mediu. 

A sasea misiune de evaluare a Fondului Monetar International (FMI) pentru acordul preventiv cu Romania a inceput marti la Bucuresti si se va incheia in 13 august. 

Vizita FMI va avea loc in acelasi timp cu cea a delegatiilor Comisiei Europene si Bancii Mondiale 

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: