Te arde la costuri valuta? De hedging ai auzit?

Data publicarii: 07-08-2012 | Finante-Banci

 Criza si recesiunea, pe langa multiplele dificultati create tuturor, au imbogatit vocabularul romanilor cu sintagme noi . Una dintre acestea este "riscul valutar”. Insa, slabirea abrupta a leului din ultimii patru ani nu a afectat numai populatia supraindatorata de creditele in valuta, ci si companiile. 

Orice societate care fie deruleaza tranzactii de import-export, fie are, la randul ei, de returnat finantari bancare in euro sau in dolari, dar face incasari in lei, fie are de platit dividende catre societatea mama ori, pur si simplu , are contracte comerciale raportate la o alta valuta decat cea de baza, chiar daca factura si plata se realizeaza in lei, este expusa riscurilor generate de evolutia cursului valutar. 

Dar, daca in cazul persoanelor fizice care contracteaza credite recomandarea pentru evitarea expunerii la riscul valutar este relativ simpla - imprumutul ar trebui luat in moneda in care sunt exprimate veniturile, in cazul companiilor si in era globalizarii, solutiile tin de adoptarea strategiilor de hedging, in traducere, de controlul sau de reducerea riscului valutar. 

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: