Bancile americane se pregatesc de colapsul zonei euro

Data publicarii: 07-08-2012 | International

Criza zonei euro ingrijoreaza bancile americane care, pe fondul speculatiilor privind colapsul acesteia in urmatorii doi ani, incearca sa-si limiteze activitatea in UE. Germania si Franta au ramas singurele tari care sunt increzatoare ca zona euro va supravietui crizei.

 Lumea afacerilor din SUA doreste sa se puna la adapost, protejandu-si din punct de vedere juridic investitiile facute in UE. Unele banci americane au inceput deja sa-si lichideze liniile de credit in tarile din zona euro. Astfel, banca Morgan Stanley i-a cerut Ministerului italian de Finante returnarea a 2,57 miliarde de euro, evocand termenii contractului.

 Wall Street-ul isi reduce operatiunile de creditare in tarile UE, temandu-se ca acestea vor ajunge sa inapoieze creditele nu in euro, ci in drahme sau pesetas. Dupa Grecia si situatia economica a Spaniei se deterioreaza din ce in ce mai tare, ceea ce ar putea forta autoritatile de la Madrid sa reconsidere moneda nationala. Bancherii americani iau in considerare deja diverse optiuni pentru recuperarea investitiilor lor in euro, fie prin procese, fie prin acorduri civile.

Integral in Wall Street

Ultimele stiri pe BankNews.ro: