Nomura: Urmatoarea problema a Europei ar putea fi IESIREA Marii Britanii din UE

Data publicarii: 09-08-2012 | International

Marea Britanie a avut intotdeauna o relatie dificila cu vecinii europeni, insa, in contextul euroscepticismului alimentat de criza zonei euro, chiar si aceasta relatie dificila ar putea atinge pragul minim prin retragerea definitiva a tarii din Uniunea Europeana, potrivit bancii nipone Nomura, citata de Mediafax.

Retragerea Marii Britanii din UE nu ar semana nici pe departe cu o iesire a Greciei din zona euro. Marea Britanie nu foloseste euro si are control asupra propriei politici monetare.

Iesirea tarii din UE ar afecta pietele, chiar daca impactul este inca dificil de cuantificat, afirma Nomura.

"Consideram ca posibilitatea tot mai ridicata pentru o relatie mai libera intre Marea Britanie si UE sau chiar pentru o retragere va genera ingrijorare economica si politica, dar si pe pietele financiare", noteaza banca nipona.

Relatia dintre Marea Britanie si UE s-a inrautatit in ultimul an, mai ales din cauza discutiilor pentru reglementare mai stricta a sectorului bancar la nivel european.

Ministrul de Finnate britanic, George Osborne, a luptat pentru ca sectorul financiar al tarii, care asigura pana la 14% din PIB, sa nu fie supus unor noi reglementari bancare si unei taxe pe tranzactii financiare.

Propunerea pentru o taxa pe tranzactii financiare a fost aprobata, printre alte state, de Germania, Franta, Spania si Grecia.

Incercarile guvernului britanic de a redobandi controlul asupra chestiunilor legate de piata unica nu au avut succes pana in prezent, afirma Nomura, avertizand ca opozitia partenerilor europeni in privinta unor noi concesii ar putea duce la o rupere a legaturilor.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: