Cat de solide sunt bancile din Romania

Data publicarii: Astazi, 09-08-2012 | Finante-Banci

Sistemul bancar romanesc este un motor puternic pentru economia nationala, iar in anul 2012 nu vor fi iesiri din sistem, a apreciat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

"Atat sistemul, cat si bancherii au fost atipici in ultimii patru ani, trecand cu bine de perioada de criza. Am rezistat cu bine tuturor socurilor si suntem un motor, o forta motrice pentru alte activitati ale economiei nationale. Sistemul bancar nu va inregistra iesiri in acest an deoarece in Romania exista inca multe oportunitati de exploatat", a declarat presedintele ARB.

In acelasi context, Nicolae Cinteza, director Directia Supraveghere la Banca Nationala a Romaniei (BNR), aprecia ca performanta sistemului bancar romanesc deriva din calitatea managementului, precum si prin aplicarea filtrului de prudentialitate al bancii centrale.

"Nu cred ca a trecut criza, cred insa ca trebuie sa fim prudenti. Nu cred ca vom avea probleme in sistem si nici nu vor fi falimente, sau cel putin nu in 2012", a precizat Nicolae Cinteza.

Credite mai putine

Bancile au redus creditarea catre tarile vulnerabile din zona euro, in primele trei luni ale acestui an, dar au crescut-o in cazul Germaniei, reflectand incertitudinile legate de bonitatea unor guverne europene si a unor banci de importanta majora.

Expunerea transfrontaliera a bancilor a crescut cu 59 de miliarde dolari in primul trimestru, ajustata la variatia cursurilor valutare, potrivit Bancii pentru Reglemente Internationale (BIS), relateaza MarketWatch.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: