Litoralul romanesc - cel mai bun sezon din ultimii 5 ani

Data publicarii: 10-08-2012 | Turism

"Nu avem locuri libere de cazare", acesta este refrenul acestor zile de pe litoralul romanesc. Hotelurile din Mamaia, statiunea-vedeta, dar si cele din sud sunt arhipline. Cum s-au intors romanii catre litoralul autohton?

E cel mai bun sezon din ultimii cinci ani", recunoaste Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. In 2010 si 2011, la mijlocul lunii august circa 180.000-190.000 de turisi isi petreceau aici vacanta. Anul acesta, hotelierii spera ca numarul lor sa depaseasca 200.000. In urma cu sapte ani,  dupa o lunga perioada in care a functionat din inertie, mai multi actori ai acestui domeniu au luat decizia sa se asocieze si sa incerce sa dialogheze cu autoritatile si cu turistii pe o singura voce. De sapte ani, reprezentanti ai hotelierilor, primariilor, autoritatilor judetene, asociatiilor patronale  au inceput sa se reuneasca in structuri comune. Ideile lor, adunate, au dus in timp la succesul de astazi al litoralului. Printre acestea se numara evenimentele organizate pe litoral, dar si diferitele oferte speciale.

 Vremea buna, un atu

Corina Martin, presedintele ANAT si al Asociatiei de Promovare Litoral Delta Dunarii, spune ca printre explicatiile sezonului bun se numara vremea frumoasa din acest an, dar si weekend-ul prelungit de 1 Mai, care "a dat un start bun acestui sezon". Toate acestea nu ar fi insemnat insa nimic daca nu ar fi existat tarife de cazare acceptabile. Presedintele ANAT a atras atentia asupra "tarifului fraierului", adica tariful cu care un turist cumpara camera de hotel direct de la receptie. Cine cumpara un bilet anticipat, prin programe de tipul "early booking", nu numai ca nu plateste "tariful fraierului", dar beneficiaza si de un discount de circa 35%. "Preturile e clar ca nu sunt de speriat, din moment ce statiunile sunt pline. De principiu, preturile sunt aceleasi ca acum un an si ca acum doi ani", spune Corina Martin. La aceste tarife se adauga un alt program care a atras turisti, si anume "zile gratuite de vacanta". O zi sau doua fara plata, la un sejur de patru sau sase zile, este un motiv sa vii pe litoral. In plus, multe hoteluri au acordat gratuitati si copiilor, ieftinind astfel pretul total al sejurului.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: