15 banci au imprumutat luni 5 miliarde de lei de la BNR

Data publicarii: 14-08-2012 | Finante-Banci

 

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumuta luni 15 banci comerciale cu 5 miliarde lei, pentru o saptamana, cererea institutiilor de credit fiind de peste trei ori mai mare, de 18 miliarde lei.




Potrivit dealerilor, cererea este atat de ridicata intrucat unele banci supraliciteaza in cadrul operatiunii pentru ca in urma alocarii pro-rata institutiile sa primeasca mai multi bani.

 

BNR a anuntat luni ca va acorda bancilor comerciale cel mult 5 miliarde lei, aceasta fiind a doua saptamana consecutiv cand banca centrala plafoneaza suma cu care imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo.

 

Banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.

 

Saptamana trecuta, 10 banci comerciale au atras 6 miliarde lei, pentru o saptamana. Lunea trecuta, banca centrala a introdus primul prag incepand cu luna noiembrie 2008.

 

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.


Integral in Money.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: