FMI: Pregatiti-va pentru ce e mai rau

Data publicarii: 15-08-2012 | Actualitate

 


Gazele se vor scumpi, impozitarea se va extinde, iar BNR este avertizata "sa-si elaboreze in detaliu pregatirea pentru criza".

Discursul de plecare rostit ieri de seful delegatiei FMI in Romania, Erik de Vrijer, este plin de constatari dezamagitoare fata de situatia economica, asezonate cu amenintari mai mult sau mai putin voalate privind evolutiile din viitorul apropiat.

Trebuie sa ne grabim cu bancile-punte

Pe langa deja cunoscutele avertismente legate de criza politica, a carei prelungire va afecta increderea investitorilor si, implicit, stabilitatea economiei, FMI a lansat cateva recomandari ce par a fi bazate pe prognoze mai degraba sumbre. In primul rand, Banca Nationala este sfatuita "sa-si elaboreze in detaliu pregatirea pentru criza", inclusiv prin "infiintarea unor banci-punte", care "ar trebui sa fie curand finalizate".

Este important, arata FMI, ca "BNR, in coordonare cu alte autoritati relevante, sa fie pregatita sa implementeze cadrul de management al crizei si sa actualizeze in permanenta planurile de situatii neprevazute". Cum se traduce aceasta recomandare? Cele mai intunecate scenarii arata ca, in situatii de criza, bancile ar intra in incapacitate de plata, moment in care ar fi nevoie de activarea unor banci-punte, iar BNR ar trebui sa fie "pregatita in detaliu", cere FMI, pentru asemenea situatii.


Integral in Adevarul.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: