Topul celor mai bune ansambluri rezidentiale cu garsoniere

Data publicarii: 17-08-2012 | Imobiliare

 

Preturile similare celor din piata locuintelor vechi si finisajele ieftine au ridicat antreprenorii romani pe primele locuri in topul celor mai bune ansambluri cu garsoniere



In plin avant al pietei rezidentiale, dezvoltatorii se bateau in apartamente cu suprafete cat mai generoase care sa ofere o alternativa la "cutiile de chibrituri" ceausiste. Noile modele de locuinte, care promiteau un stil de viata occidental, au fost promovate in principal de investitorii straini. Lovitura puternica data de criza acestui segment al pietei imobiliare a eliminat din oferta exact aceste tipuri de apartamente. Unii dezvoltatori au reusit sa se replieze si au transformat garsonierele in apartamente cu doua camere si pe cele cu doua camere in unitati cu trei camere. Dar castigatorii s-au dovedit a fi tot antreprenorii romani care si-au bazat dezvoltarile pe "modelul romanesc": adica, blocuri construite cu materiale mai putin pretentioase, apartamente cu suprafete mici si preturi cat mai reduse.


Oferta dezvoltatorilor romani concura la pret cu cea a investitorilor straini in 2007/2008, insa la primele semne de criza ei au fost primii care au aplicat reduceri. Reactia prompta este justificata in primul rand de marjele mari de profit cu care lucrau aceste companii. Daca scuza investitorilor straini era legata de materialele de constructii de calitate superioara, care au ridicat costurile de dezvoltare, in cazul majoritatii antreprenorilor autohtoni nu a putut fi vorba nici macar de asta.

Drept urmare, primele trei pozitii din clasamentul pe garsoniere sunt ocupate de ansambluri dezvoltate de investitori romani. Cartierul Latin este dezvoltat de Victor Stoiculescu si Gabriel Lupulescu, Militari Residence, de Iulian Robu si Constantin Capatana, iar Confort City, de fratii Negoita.

Avantaje si dezavantaje

Chiar daca in statistici pretul locuintelor s-a redus cu 30%-40% de la inceputul crizei si pana acum, in realitate, dezvoltatorii inca se pozitioneza peste pragul de 1.000 de euro/mp util. Doar patru ansambluri cuprinse de Capital in clasamentul pe garsoniere au preturi sub acest nivel, dintre care doua sunt chiar sub 900 de euro/mp.


Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: