Ce firme vor putea aplica TVA la incasare si in ce conditii

Data publicarii: 17-08-2012 | Economie

 

Firmele cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane de lei vor fi obligate de anul viitor sa treaca la sistemul TVA la incasare si sa achite si sa incaseze facturile numai prin banca, in timp ce marile companii nu vor putea sa-si deduca TVA-ul din relatia cu firmele mai mici daca nu le platesc facturile.

Toate companiile cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei vor fi, teoretic, obligate sa achite facturile si sa incaseze contravaloarea facturilor emise prin virament bancar. In cazul in care obligatiile se sting prin plata in numerar se aplica sistemul de exigibilitate a TVA la facturare.

"Sistemul TVA la incasare nu se aplica urmatoarelor operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA: a) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii supuse taxarii inverse conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160; b) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA; c) in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale prevazute la art. 1521 - 1523; d) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica", se arata intr-un proiect de ordonanta publicat de MFP, citat de Mediafax.

De asemenea, firmele cu cifra de afaceri peste 2,25 milioane lei, care vor aplica in continuare sistemul TVA la facturare, nu vor putea sa-si deduca TVA-ul din relatia cu furnizorii care au o cifra de afaceri de sub 2,25 milioane lei decat dupa achitarea facturilor.

Integral in Incomemagazine.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: