Cruciada impotriva bogatilor da roade in Italia: proprietarii isi vand modelele Ferrari, Porsche sau Maserati

Data publicarii: 17-08-2012 | Diverse

Unii sustin ca in vremuri grele prapastia dintre bogati si saraci se adanceste. Altii ca, de fapt, diferentele se mentin insa bogatia devine mai vizibila pentru ca induce invidie sau chiar ura. Cert este ca in Italia vanatoarea de bogati care au "uitat” sa isi plateasca taxele sau nu isi pot justifica averea este in toi. La ei se poate.

Incepand din luna decembrie a anului trecut pe soselele care leaga marile orase italiene de renumitele statiuni din Alpi sau de pe litoral au inceput sa apara filtre ale politiei care nu ii "deranjeaza” decat pe posesorii de Ferrari, Maserati, Lamborghini, Bentley, Porsche sau alte marci auto exclusiviste. Pe vestitul Corso Cosmo din Milano carabinierii opresc SUV-uri de lux si masini sport pe banda rulanta solicitand documentele soferului si ale vehiculului pe care apoi le dau mai departe inspectorilor fiscali care asteapta rabdatori in masini. In numai o luna, cinci astfel de filtre au bagat spaima in posesorii de bolizi al caror pret de achizitie se termina cu multe zerouri. La intrarea in Portofino, pe riviera italiana, si cu doar cativa kilometri inainte de renumita statiune montana Cortina d'Ampezzo situatia se repeta intocmai.

Luna trecuta langa Venetia, un astfel de filtru a dus la arestarea unui barbat de 44 de ani, mandru proprietar al unui Ferrari F40, care nu isi platise taxele din 2006 si avea datorii de peste opt milioane de euro catre stat. Tot in iulie, la Bergamo de acesta data, a fost oprit in trafic posesorul unui Ferrari F131 in valoare de circa 200.000 de euro. Uitase ca datora statului taxe in valoare de trei milioane de euro inca din 2007.

Rezultatul vanatorii de "uituci”? Numarul de vehicule sport de lux second-hand exportate din Italia s-a triplat doar in primele cinci luni din 2012, de la 4.923, la 13.633 de vehicule. Bogatii care fie nu isi pot justifica averile, fie au omis sa isi plateasca taxele, fie sunt deranjati de insistenta politistilor si a inspectorilor fiscali, incearca sa scape de dovada evidenta a statutului pe care ei insisi si l-au creat. Mai mult sau mai putin legal. "Multi posesori de Ferrari vor sa renunte la supermasinile lor dupa ce politia a aparut neinvitata la unul dintre evenimentele clubului nostru si a verificat fiecare sofer”, declara plin de naduf Fabio Bertone, seful clubului Passione Rossa care grupeaza mai multi detinatori de bolizi purtand calutul cabrat pe capota. "Unul dintre membrii nostri vinde un 458 cu doar 143.000 de euro dupa ce, anul trecut, a platit dealerului pentru el circa 224.000 de euro”, adauga Bertone. 


Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: