Cursul euro-leu, intre atacuri speculative si interventia BNR - Va exploda din nou?

Data publicarii: 17-08-2012 | Finante-Banci

 

Banca Nationala a Romaniei a anuntat, joi, pentru prima data dupa 6 saptamani, un curs valutar sub nivelul de 4,5 lei/euro. Aceasta apreciere a monedei nationale se datoreaza, in mare parte, interventiei BNR in piata si infuziei de capital strain, potrivit analistilor.

In ultima luna si jumatate, cursul a inregistrat fluctuatii masive. Astfel, pe 5 iulie, cotatia era de 4,4796 lei/euro. Ulterior, dupa ce a fost declansata procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu, cursul a inceput sa urce, atingand un maxim de 4,6481 lei/euro, in data de 3 august.

Dupa data de 29 iulie, cand a avut loc referendumul, s-au calmat si tensiunile de pe scena politica. In consecinta, au scazut si presiunile pe curs, astfel ca acesta s-a redresat, revenind la o valoare apropiata cu cea de dinaintea izbucnirii crizei politice. Joi, BNR a anuntat o cotatie de 4,4924 lei/euro.


Astfel, se confirma afirmatia ministrului Finantelor, Florin Georgescu, care anticipa ca leul isi va inceta declinul dupa sfarsitul lunii iulie.

BNR, salvatoarea monedei nationale

Potrivit analistilor chestionati de Ziare.com, interventia BNR in piata este motivul pentru care leul s-a apreciat.

Presedintele Consiliului Consultativ, Ionel Blanculescu, sustine ca, in aceasta perioada, a avut loc un atac speculativ pe leu, unii jucatori din piata profitand de instabilitatea politica din Romania, pentru a da lovitura si a face profituri mari.

"In cea mai mare parte, cauza deprecierii leului a reprezentat-o modul de actiune a tuturor organizatiilor financiare, banci, fonduri, companii, care pot fi asociate organizatiei de tip speculativ si care au incercat, beneficiind de turbulentele politice din Romania, sa fructifice aceasta stare si sa culeaga foloasele. Ceva asemanator a fost in 2008, la debutul crizei, cand BNR a combatut si atunci un astfel de atac", a mentionat Blanculescu.

Economia, subrezita de referendum. Cum va rezista luptelor politice?

El a mai spus ca modalitatea cea mai eficienta prin care banca centrala a pus capat acestui atac speculativ a fost plafonarea sumei pentru licitatiile repo.

"Aprecierea leului s-a datorat si restructurarii operatiunilor repo, adica atunci cand bancile se imprumuta in lei de la BNR, pentru o saptamana, si ele garanteaza cu titluri de stat. In momentul in care banca centrala a luat in aceasta decizie, valoarea imprumuturilor s-a injumatatit, reducand cantitatea de lei de pe piata, astfel ca speculatorii nu au mai avut cum sa mareasca oferta de lei.

Astfel, cursul a scazut, pentru ca o cantitate mare de lei pe piata inseamna o depreciere a monedei nationale", a explicat analistul.

Aceasta idee este reiterata si de brokerul Radu Profeanu, de la Tradeville, care a afirmat ca o asemenea miscarea este diferita de operatiunile standard de interventie ale BNR-ului, "in mare parte pentru ca acestea "ataca" lichiditatea din piata, marind astfel, pentru un "trader" care este "long" pe perechea euro/leu, riscul de lichiditate".

Integral in Ziare.com.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: