The Economist: Coreea de Nord nu mai strange cureaua

Data publicarii: 21-08-2012 | International

 

Cel mai infiorator regim al lumii incepe sa dea semne de deschidere economica. Sa le incurajam.

Dinspre Coreea de Nord vin zvonuri neasteptate de schimbare. Kim Jong Un a reusit sa-i lase cu gura cascata pe toti analistii care prezisesera ca, imatur si nepriceput cum este, nu va face decat sa aplice ascultator reteta totalitara a tatalui sau. Tanarul de douazeci si ceva de ani a mostenit conducerea regimului dictatorial dinastic desavarsit de Kim Jong Il odata cu decesul acestuia, in decembrie. Kim senior si-a condus tara asemenea unui sef de clan mafiot: si-a insusit fonduri imense din traficul de droguri, arme si obiecte contrafacute, ceea ce nu l-a impiedicat sa santajeze restul lumii cu programul sau de inarmare nucleara de fiecare data cand se dorea sistarea ajutoarelor. Din imensele sume obtinute ilicit, si-a finantat fara rezerve armata si si-a imbogatit o mana de apropiati; in paralel, si-a calcat poporul in picioare, cu tocurile sale ascutite pentru care devenise celebru, neavand niciun scrupul in a arunca sute de mii de asa-zisi inamici in lagarele de concentrare.

 
Kim junior a sugerat de la bun inceput ca se va rupe de aceasta traditie si de leadershipul paranoic al tatalui sau, iar lucrurile se misca mult mai repede decat s-ar fi asteptat oricine. Luna trecuta l-a inlocuit pe primul general al armatei, un partizan inrait, cu un civil.

Nici aparitiile sale publice nu seamana cu cele ale predecesorilor sai. Kim Jong Un este vazut adesea razand alaturi de anturajul sau. In timp ce tatal sau nu se afisa aproape niciodata cu vreuna dintre consoartele sale, Marele Succesor a aparut recent alaturi de o femeie tanara foarte sic. Luna trecuta cuplul, a stat in primul rand la concertul trupei de fete Moranbong, un regal de fustite scurte, dansuri de sorginte Disney si piese straine ("My Way", de pilda), ce a revolutionat divertismentul din Coreea de Nord. In discursurile publice (accesibile publicului larg, in comparatie cu cele ale lui Kim Jong Il, care erau acoperite de comentariile lacrimogene ale moderatorilor TV), domnul Kim spune ca de-acum incolo nimeni nu mai trebuie sa stranga cureaua. Și ca, pentru ca tara sa se dezvolte, este nevoie de aplicarea unui nou model economic.


Lupul isi schimba blana...


Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: