Prejudicii de milioane de euro la Loteria Romana

Data publicarii: 23-08-2012 | Diverse

 

Curtea de Conturi a constatat o serie de ilegalitati la Compania Nationala Loteria Romana, in urma carora compania a fost prejudiciata cu peste 18 milioane de euro.

In urma unui control efectuat in perioada 24.01-16.05.2011 la Compania Nationala Loteria Romana(CNLR), Curtea de Conturi a conchis: ”Concluzia generala care se desprinde din verificarea efectuata este aceea ca la nivelul CNLR s-a conturat o practica in acordarea nelegala si derularea defectuoasa a contractelor de achizitie”.

Firme clientelare, cadorisite cu peste 15 milioane de euro

Un prejudiciu imens constatat in urma controlului a fost cel cauzat de achizitionarea sistemului integrat de securitate de la SC Compania de Paza Shelter Security SRL. Inspectorii CC au constatat ca in documentatia de atribuire au fost stabilite criterii tehnice restrictive, nu au fost identificate documente din care sa rezulte modul de calcul al necesarului de autoturisme si personal pentru prestarea serviciilor. Cu toate ca oferta prezentata de SC Compania de paza Shelter Security SRL nu a fost conforma cu documentatia de atribuire, in aceste conditii furnizorul a fost declarat in mod incorect castigator al licitatiei. ”Ca urmare: au fost supraevaluate produsele, serviciile si software-ul de monitorizare; au fost procurate produse software care nu raspund functionalitatilor pentru care au fost achizitionate; au fost neimplementate produsele software, in conditiile in care salariatii carora le erau destinate nu au cunostinta despre aplicatiile informatica”-precizeaza inspectorii CC. In aceste conditii, CNLR a fost prejudiciata cu suma totala de 44.143.657,12 lei. (9.809.701,58 euro- n.red). ”De asemenea, prin incalcarea documentatiei de atribuire, s-a prevazut si s-a platit in contractul incheiat cu SC Compania de paza Shelter Security SRL, un avans de 30% din valoarea lucrarilor, suma platita in acest fel in mod necuvenit fiind de 23.779.160,13 lei”- se arata in raportul Curtii de Conturi.



”Afacerea Pelegrin”- o teapa de 5,5 milioane de euro

”Prin incheierea unui contract de comision cu o societate comerciala, SC Form Trade SRL Focsani, a carei activitate s-a rezumat numai la operatiunea comerciala efectuata cu CNLR si prin modificarea clauzelor contractuale stabilite initial, a scopului si a naturii juridice a contractului, printr-un proces verbal semnat de o persoana, fara nicio functie si atributii in acest sens, angajat de 24 zile la companie, CNLR a fost prejudiciata cu suma totala de 25.151.189,65 lei(5.589.153,25 euro)”- constata inspectorii CC. 

Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: