Ce dobanzi plateste Hidroelectrica la datoriile imense facute la banci

Data publicarii: 24-08-2012 | Finante-Banci

Insolventa companiei de stat Hidroelectrica a fost un soc nu doar pentru cei din sectorul energetic, ci si pentru bancheri. Compania si-a finantat investitiile si si-a reglat fluxul de numerar prin imprumuturi imense de la banci, care acum s-ar putea gasi in situatia de a proviziona intreaga suma si sa piarda bani.

La 31 mai 2012 Hidroelectrica avea datorii catre banci de 2,68 miliarde de lei. Pe 18 iunie a cerut intrarea in insolventa la Tribunalul Bucuresti si a trecut sub protectia instantei trei zile mai tarziu.

Pe 19 iunie, a doua zi dupa ce cererea de intrare in insolventa a fost depusa la Tribunal, Libra Internet Bank SA declara scadent anticipat creditul de 12 milioane de lei acordat Hidroelectrica, pe motiv ca producatorul de energie nu a depus la sediul bancii raportarea pentru semestrul II al anului 2011, are o situatie economica in deteriorare si creditul nu mai este acoperit cu garantii reale, se arata in raportul administratorului judiciar privind cauzele insolventei producatorului de energie.

Administratorul spune in raport ca ar fi existat pericolul ca si alti creditori sa declare creditele scadente anticipat, ceea ce ar fi adus compania in incapacitate de plata, doar ca miscarea Libra Bank a venit imediat dupa ce Hidroelectrica si-a manifestat intentia de a intra in reorganizare.

"Avand in vedere deprecierea indicatorilor economici si financiari ai Hidroelectrica si nivelul acestor indicatori stabiliti prin contractele de credit apreciem ca exista posibilitatea ca si alte banci sa declare scadenta anticipata a creditelor, ceea ce ar fi condus la incapacitatea de plata a debitoarei Hidroelectrica", se arata in raport.

Creditul de la Libra Bank este insa mic in raport cu datoriile companiei catre alte banci, care nu si-au permis sa faca o miscare similara.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: