Scandal la preluarile de actiuni la SIF Muntenia. Un broker explica cum poate fi controlata societatea de investitii

Data publicarii: 19-09-2012 | Bursa

SIF Muntenia este administrata conform unui contract de SAI Muntenia Invest si a unui  plan de administrare aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor - AGA, activitatea administratorului fiind supraveghetata  de Consiliul Reprezentantilor Actionarilor - CRA. Membrii acestui consiliu sunt alesi de AGA pentru un mandat de 4 ani. In ultimii cinci ani, dividentele brute acordate au variat intre 0.07 si 0.081 RON/actiune. Pe langa dividente, s-a mai acordat si un supliment pe 2011 de 0.122 RON/actiune, supliment rezultat din redistribuirea dividendelor neridicate de catre actionari in perioada 1999 - 2006.

 Din 2009, dividendele au putut fi ridicate de la ghiseele BCR in urma unei cereri transmise de actionar catre SIF Muntenia, de la casieriile SIF Muntenia, prin virament bancar sau prin mandat postal, astfel ca actionarul nu putea intra in posesia dividendelor fara sa faca un minim demers, cu exceptia cazului in care societatea de brokeraj care are in custodie actiunile acestuia facea acest demers. La inceputul lui ianuarie 2012, s-a majorat, conform legii, limita de detinere a unui singur actionar sau a unui grup de actionari de la 1% la 5%. Spre sfarsitul lui martie a intrat in vigoare un nou act constitutiv al SIF, avizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - CNVM.

In acest document se arata ca nici o persoana fizica sau juridica nu poate dobandi, singura sau impreuna cu persoane cu care actioneaza in mod concertat actiuni emise de SIF MUNTENIA SA, daca in urma unei astfel de actiuni achizitioneaza mai mult de 5% din totalitatea actiunilor emise de SIF MUNTENIA SA.  In cazul in care s-ar fi trecut acest prag, persoanei respective i se suspenda dreptul de vot pentru actiunile detinute si in termene de trei luni  de actionarii aflati in aceasta situatie erau obligati sa vanda actiunile care depaseau acest prag de 5%. Pe 12 aprilie s-a intrunit Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor - AGOA cand, conform unor actionari, un grup formar in jurul patronului de la Doraly, Gheorghe Iaciu, Swiss Capital si ING s-a opus aprobarii situatiilor financiare, a dividendelor, a planului de administrare si a bugetului de venituri si cheltuieli. Cum ca la orice numarare de voturi exista controverse, inclusiv din Parlament, rezultatul votului a fost anuntat dupa o saptamana cand valoarea dividendelor, bugetul etc au fost aprobate in forma initiala asa cum au fost formulate.

Integral in Jurnalul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: