Sindicatul Metrorex anunta greva generala in cazul transferarii societatii la Primaria Capitalei

Data publicarii: 19-09-2012 | Diverse

Anuntul a fost facut, marti, de presedintele Unitatea -Sindicatul Liber Metrou in cadrul unei conferinte de presa. Peste 700.000 de bucuresteni circula zilnic cu metroul, functionarea si operarea acestuia in siguranta fiind asigurata de angajati a caror formare profesionala se desfasoara, in cele mai multe cazuri, pe parcursul unei perioade cuprinse intre 8 - 10 ani.

Bucurestenii se pot astepta la actiuni de protest din partea angajatilor de la metrou, daca metroul va fi transferat de la Ministerul Transporturilor la Primaria Capitalei in lipsa fondurilor necesare pentru aceasta procedura, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa Ion Radoi, presedintele Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM), informeaza Agerpres.

Metrorex se pregateste de greva "Vom declansa greva generala daca Metrorex va fi transferata de la Ministerul Transporturilor la Primaria Capitalei, in lipsa fondurilor necesare pentru aceasta procedura. Din cate am inteles de la anumite surse din cadrul municipalitatii, se doreste disponibilizarea a 4.500 de angajati ai Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), ceea ce inseamna ca Primaria Capitalei nu dispune de banii necesari nici macar pentru sustinerea financiara a salariatilor RATB. Drept urmare, consider ca masura anuntata de premierul Victor Ponta si de primarul general Sorin Oprescu, privind trecerea metroului la Primaria Capitalei este o masura gresita, care risca sa puna in pericol siguranta calatorilor", a afirmat Radoi.

Potrivit acestuia, peste 700.000 de bucuresteni circula zilnic cu metroul, functionarea si operarea acestuia in siguranta fiind asigurata de angajati a caror formare profesionala se desfasoara, in cele mai multe cazuri, pe parcursul unei perioade cuprinse intre 8 - 10 ani.

"Am inteles ca se doreste desemnarea unui management privat la metrou, insa pana in acest moment nu am primit detalii clare cu privire la modul in care se va realiza acest lucru. Tot ce stim este ca, de exemplu, directorul departamentului IT din cadrul Metrorex nici macar nu a fost chemat la interviul prin care poate ocupa o functie in cadrul Consiliului de Administratie sau chiar o functie de director. Mai mult, nu este neclar de ce se doreste totusi desemnarea unui management privat, daca oricum Metrorex ar urma sa fie transferat la Primaria Capitalei, unde deciziile referitoare la functionarea sa ar urma sa fie luate la nivelul Consiliului General", a mai explicat Ion Radoi.

Salariatii de la RATB ar putea intra si ei in greva

In luna august a fost infiintata Federatia Sindicatelor din Transporturi, Servicii Publice si Transloc "ATU Romania", devenind totodata si presedintele acestei federatii create prin fuziunea celor mai puternice doua sindicate din cadrul metroului si al Regiei Autonome de Transport Bucuresti. "Prin protocolul incheiat in momentul fuziunii, s-a decis ca in anumite situatii de conflict se poate apela si la greva de solidaritate, ceea ce inseamna ca daca salariatii de la metrou se vor afla in greva generala ei vor putea fi sustinuti, timp de doar o zi, si de colegii lor de la RATB", potrivit lui Ion Radoi.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: