Ponta: Cota unica de 16% ramane neschimbata, dar vom cauta solutii de crestere a incasarilor la buget

Data publicarii: 19-09-2012 | Finante-Banci

Premierul Victor Ponta a precizat marti ca Executivul nu va schimba cota unica de 16%, subliniind ca in perioada 2013 - 2016 vor trebui identificate noi surse de finantare pentru bugetul de stat.

"Pentru toata lumea care vrea sa auda: cota de 16% ramane neschimbata. Este o decizie politica, asumata politic de mine, ca prim-ministru, la momentul prezentarii Strategiei fiscale a Uniunii Social Liberale. (...) Pastrand cota de 16% - nu o schimbam, dar avem nevoie, in mod sigur, suntem pe ultimul loc in Europa la cota din PIB pe care o strangem la buget - 31 - 32% - pana la Franta, care are 57%, mai este foarte mult. (...) Partea esentiala este in primul rand cea care tine de colectare", a declarat Victor Ponta. 

El a dat asigurari ca pentru strategia pe 2013 - 2016 Guvernul va cauta solutii de crestere a incasarilor la buget, urmand sa discute acest subiect atat cu partenerii internationali - FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala -, cat si cu viitorul Parlament, care va fi ales in urma scrutinului din 9 decembrie. 

"Daca vrem sa avem mai multi bani pentru scoli, pentru sanatate, pentru drumuri, cu bugetul actual e aproape imposibil, fie ca vorbim de redevente mai mari - stiti foarte bine ca a existat un proiect de ordonanta care a disparut de pe agenda fostului guvern -, fie ca vorbim de utilizarea mai buna a potentialului energetic al Romaniei, fie ca vorbim de o politica mai inteligenta de stimulare a agriculturii, prin acele cote diferentiate de TVA, sunt mai multe metode. Pe toate, insa, trebuie sa le studiem inainte de a le anunta. M-am suparat pe domnul Voinea nu ca s-a gandit cum sa stranga mai multi bani la buget, ci ca le-a anuntat inainte de a vedea care este impactul acestor masuri si ce s-ar putea intampla in practica", a explicat Ponta. 

In privinta impozitelor pe piscina, ca metoda de crestere a veniturilor la buget, premierul a spus ca ideea este importata din Grecia, dar ca in Romania nu sunt atat de multe piscine de impozitat.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: