Leonard Orban: Ministerul pentru fondurile UE anuntat de premierul Ponta - operational din 2014

Data publicarii: 19-09-2012 | Politica

Viitorul minister pentru coordonarea tuturor programelor pe fonduri europene anuntat de premierul Victor Ponta nu va putea functiona ca atare imediat dupa alegerile parlamentare din acest an, ci abia din anul 2014, cand incepe urmatorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

"Acest minister ar urma sa functioneze pentru perioada 2014-2020, nu pentru aceasta perioada de programare, pentru ca, daca ar fi fost pentru aceasta perioada de programare, probabil s-ar fi facut mai devreme acest minister, dar ar fi insemnat un proces de reacreditare, care probabil ar fi durat un an de zile, ceea ce nu a fost posibil. Deci, vizeaza perioada de programare 2014-2020", a explicat Orban. 

Potrivit acestuia, viitorul minister nu va gestiona direct banii din programele pe fonduri europene de la ministerele de linie, ci va avea rolul de a asigura respectarea procedurilor in absorbtia fondurilor comunitare. 

"Acest minister nu isi va dori in niciun fel sa gestioneze el banii de pe mediu, transporturi si asa mai departe, ci va dori sa aiba asemenea instrumente care sa asigure ca regulile jocului sunt respectate, fie ca vorbim de zona achizitiilor publice, fie ca vorbim de proceduri", a aratat ministrul. 

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca va propune in noul guvern, care se va constitui dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie, un ministru al fondurilor europene, care sa coordoneze autoritatile de management, urmand ca institutia pe care o va conduce acesta sa-si preia atributiile in acest domeniu de la 1 ianuarie 2014. 

"Ce va pot confirma, in noul guvern, dupa 9 decembrie, voi propune in mod sigur un ministru al fondurilor europene. Atentie, 'afaceri europene' inseamna si partea politica si partea de absorbtie, eu voi propune un ministru al fondurilor europene, care sa aiba atributii directe, de coordonare a tuturor autoritatilor de management. In acest moment, asa cum au fost ele acreditate, autoritatile de management sunt la diverse ministere, fie ca vorbim de economie, de transporturi, de mediu, iar asta inseamna ca in 2013, practic, construim o noua infrastructura, pentru ca de la 1 ianuarie 2014 sa avem, pe modelul polonez, un singur ministru si o singura institutie responsabila de coordonarea autoritatilor de management", a afirmat Victor Ponta. 

El si-a exprimat regretul ca solutia nu a fost aplicata mai devreme, pentru a evita problemele legate de absorbtia fondurilor europene. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: