Mai multi eurodeputati romani au solicitat in plenul PE o linie bugetara dedicata strategiei Dunarii

Data publicarii: 26-10-2012 | Mediu

Mai multi eurodeputati romani, indiferent de culoarea politica, au solicitat joi seara, in plenul Parlamentului European (PE), in cadrul unei dezbateri care a avut loc la Strasbourg, infiintarea unei linii bugetare dedicate strategiei Uniunii Europene pentru strategia Dunarii.

Eurodeputatul PDL Iosif Matula a apreciat in interventia sa ca beneficiile strategiei Dunarii s-ar putea regasi si in plan socio-cultural. 'Promovarea mostenirii patrimoniului cultural dunarean poate avea ca finalitate crearea unei marci dunarene', a opinat el. 

'Din pacate, in prezent ne confruntam cu unele obstacole care stau in calea punerii in practica a acestei strategii. Ieri (miercuri - n.r.), comisarul /Johannes/ Hahn, pe santierul podului in constructie Calafat-Vidin peste Dunare, afirma ca sunt necesare mai multe conectari pe un sector de peste 650 km unde in prezent exista doar un singur pod. Pentru ca sa putem denumi strategia un succes trebuie sa consideram prioritara eliminarea obstacolelor ce stau in calea conectivitatii transfrontaliere', a adaugat Matula. 

El a adresat si o intrebare Comisiei Europene. 'Pozitia CE in strategia Dunarii este clara: fara fonduri suplimentare, fara legi noi promulgate si fara alte structuri administrative. Credeti insa ca anumite puncte din pozitie Comisiei merita a fi revizuite daca rezultatele concrete ale evaluarilor vor fi pozitive? Si, in acelasi sens, gandeste CE masuri directe de interventie acolo unde se constata blocaje la nivel regional sau, in special, intertransfrontalier?' 

Eurodeputata PSD Viorica Dancila a insistat in interventia ei asupra faptului ca strategia Dunarii ar putea reprezenta 'cadrul adecvat pentru cat mai multe schimburi de experienta si bune practici intre autoritatile locale si regionale din bazinul dunarean pentru punerea in aplicarea a obiectivelor propuse prin aceasta strategie'. 

'Numai prin schimburi constante de experienta, evaluarile stiintifice ale situatiilor in caz de poluare, si o puternica vointa politica va putea fi pusa in aplicare o gestionare corecta din punct de vedere transfrontalier a unor posibile cazuri de poluare accidentala sau catastrofe de mare amploare. Doar impreuna tarile riverane pot lucra pentru atingerea obiectivelor comune, dar si printr-o finantare adecvata pentru acest proiect important', a atras atentia Viorica Dancila. 

Csaba Sogor, reprezentant al UDMR in PE, a subliniat ca Dunarea este un simbol de solidaritate, intrucat leaga estul si vestul continentului. 'In ce priveste strategia UE pentru regiunea Dunarii, cred trebuie vazuta ca un element al politicii noastre de coeziune, pentru ca are o semnificatie deosebita pentru anumite state membre. Avem nevoie de proiecte cu sens, cu miez, care sa fie bune pentru Europa Centrala, care sa-i permita sa recupereze timpul pierdut. Trebuie sa ne gandim la prioritatile noastre si in acest sens trebuie sa ne asiguram ca vom obtine rezultate care vor ameliora standardele de viata ale cetatenilor din aceasta regiune', a afirmat Sogor in plenul PE. 

Eurodeputata PSD Adriana Ticau a precizat la inceputul interventiei ca executivul comunitar a informat PE ca va publica primul raport privind implementarea strategiei Dunarii la inceputul anului viitor si ca spera ca acesta va fi actualizat macar odata la doi ani. 

'Forumul pentru Dunare din PE organizeaza reuniuni periodice aferente domeniilor prioritare ale strategiei UE pentru regiunea Dunarii, la care au fost invitati si coordonatorii actiunilor prioritare. Conform informatiilor furnizate de acestia nu toate statele membre au trimis proiecte pentru actiunile prioritare respective, iar proiectele trimise se afla in diferite etape de dezvoltare sau implementare, unele neavand asigurata finantarea. In aceasta perioada se dezbat regulamentele privind fondurile structurale pentru viitoarea perioada financiara precum si mecanismul de conectare a Europei. Solicitam statelor membre sa includa inca de pe acum in programele operationale sectoriale pentru perioada 2014-2020 proiectele strategice aferente strategiei UE pentru regiunea Dunarii', a spus Adriana Ticau. 

'Pentru perioada viitoare solicitam o linie bugetara dedicata strategiei Dunarii', a cerut explicit eurodeputata. 

Petru Luhan, eurodeputat din partea PDL, a venit in acest sens, in contextul resurselor bugetare limitate dedicate strategiei, cu ideea atragerii de capital din surse private. 

'Strategia pentru regiunea Dunarii initiata de Romania si Austria poate aduce o serie de beneficii deosebit de importante acestei regiuni, insa in momentul de fata sesizez, din pacate, o serie de probleme destul de ample. Pentru a fructifica pe deplin oportunitatile oferite de Dunare si pentru a asigura coeziunea economica, sociala si teritoriala in aceasta zona trebuie in primul rand sa asiguram o finantare substantiala. Avand in vedere ca resursele comunitare sunt limitate si ca, in plus, absorbtia fondurilor UE momentan este foarte scazuta, consider ca statele membre, impreuna cu CE, trebuie sa depuna eforturi suplimentare atat pentru imbunatatirea gradului de absorbtie in ceea ce priveste finantarea europeana, dar si in ceea ce priveste atragerea de capital din resurse private', a declarat Luhan in PE. 

'Numai astfel aceasta zona vitala pentru Europa va deveni un motor important al economiei noastre si va contribui in mod substantial la cresterea bunastarii europene', a avertizat el. 

Elena Basescu a mentionat ca strategia UE pentru regiunea Dunarii a fost o tema importanta pentru ea inca de la depunerea candidaturii pentru actualul mandat de europarlamentar. 

'Strategia a permis dezvoltarea unor proiecte de infrastructura de o importanta deosebita pentru intreaga regiune. Unul dintre ele este podul Calafat-Vidin, cofinantat din fonduri europene, si care urmeaza sa fie terminat in 2013. Un alt proiect important este miniportul turistic de la Sf. Gheorghe, inaugurat in 2011, care va determina o crestere substantiala a turismului in Delta Dunarii. Sunt dovezi clare ale modului in care strategia Dunarii impulsioneaza cooperarea in regiune. Exista insa si o serie de neajunsuri, in special cand vine vorba despre fondurile aflate la dispozitie. Viitorul buget al Uniunii ar trebui sa asigure o finantare distincta pentru strategie si proiectele elaborate in cadrul ei', a accentuat la randul ei eurodeputata PDL. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: