Statul se imprumuta mai scump in lei, iar alternativa finantarii in valuta devine din ce in ce mai tentanta

Data publicarii: 26-10-2012 | Finante-Banci

Iesirea de ieri pe piata cu obligatiuni pe cinci ani este prima din luna mai incoace. Ministerul Finantelor incearca sa prelungeasca maturitatea sumelor imprumutate de la banci dupa ce anul acesta a accesat preponderent finantari pe termen scurt si are de rambursat anul viitor peste 70 miliarde de lei. 

Ministerul Finantelor a imprumutat ieri 200 milioane de lei (44 mil. euro) printr-o emisiune de obligatiuni cu scadenta in iulie 2017, platind un randament de 6,56% pe an, in crestere cu 0,4 puncte procentuale fata de licitatia anteriorata cu astfel de titluri. Statul se imprumuta mai scump de la banci pentru ca lichiditatea din piata a scazut si bancile se imprumuta la randul lor mai scump.

Analistii se asteptau inainte de licitatia de ieri la un randament apropiat de 6,6% pe an, avand in vedere nivelul dobanzilor la care se fac tranzactii cu titluri de stat pe piata secundara. Cresterea randamentelor la lei vine in contextul in care Finantele au reusit sa emita saptamana aceasta titluri in euro pe piata interna la o dobanda in scadere.

"Credem ca temerile legate de inflatie si incertitudinea in privinta alegerilor can-taresc mai mult decat potentiala scadere a randamentelor la lei datorata recentei vanzari de titluri in euro", afirma Mihai Tantaru, economist in cadrul ING Bank.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: