Investigatia privind comisioanele percepute la tranzactiile cu carduri bancare, finalizata in cateva luni

Data publicarii: 01-11-2012 | Finante-Banci

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei /CC/, a anuntat, joi, intr-o conferinta de specialitate, ca in urmatoarele luni va fi incheiata o investigatie privind comisioanele percepute la tranzactiile pe cardurile bancare.

'Nota aparte pentru Romania este stabilitatea mai mare pe care a avut-o fata de alte state membre. Statul roman, fata de foarte multe alte state europene, nu a trebuit sa sprijine bancile. Gradul de concentrare nu este mare pe zona bancara, dar sunt pe anumite zone o anumita crestere a concentrarii. Ne uitam la comisioanele la cardurile bancare. Avem o investigatie care se va finaliza in urmatoarele luni. Trebuie sa vedem daca nu sunt prea crescute comisioanele la tranzactiile pe carduri', a declarat Chiritoiu. 

Potrivit Raportului 'Mediul concurential romanesc - evolutii in sectoare esentiale 2012', lansat, joi, de Consiliul Concurentei, in sectorul bancar Banca Nationala a Romaniei /BNR/ a reusit sa creeze suficienta stabilitate in sistemul bancar romanesc, astfel incat sa nu fie nevoie de masuri exceptionale sau de interventia statului in acest sector, in perioada crizei financiare. 

'Cresterea gradului de concentrare pe unele piete din sectorul bancar reprezinta un element de ingrijorare cu privire la posibila evolutie a concurentei in sector. Eliminarea comisionului de rambursare anticipata (OUG 50/2010), a facilitat refinantarea si mobilitatea clientilor, ducand implicit la cresterea concurentei. Indicatorii care vizeaza comportamentul fata de consumatori si puterea de piata a bancilor au cunoscut evolutii mixte si vor fi monitorizati cu atentie de Consiliul Concurentei', se noteaza in raport. 

De asemenea, pe segmentul asigurarilor, Consiliul precizeaza faptul ca are in atentie demersurile de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor. 

'Din punct de vedere structural, sectorul asigurarilor are un caracter concurential. Un element important este asimetria informationala dintre asigurat si asigurator, aspect care poate genera ineficiente in piata. Demersurile de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor sunt in atentia CC, in special conditionarea incheierii asigurarilor facultative doar la societatile membre PAID cu posibil impact anticoncurential', se mentioneaza in documentul citat. 

Consiliul Concurentei organizeaza, joi, conferinta cu tema 'Concurenta in sectoare cheie ale economiei romanesti', in cadrul careia lanseaza spre dezbatere publica Raportul 'Mediul concurential romanesc - evolutii in sectoare esentiale 2012'. 

La eveniment participa, printre altii: Dan Nica - ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale /MCSI/, Catalin Marinescu - presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii /ANCOM/, François Rantrua - director de tara Banca Mondiala, Steven Van Groningen - presedintele Consiliului Investitorilor Straini /CIS/, precum si reprezentanti ai Parlamentului Romaniei, ministerelor, mediului academic, juridic si societatii civile.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: